Irak 10 år efter: Krigen dræber stadig

Den  21. marts er det 10 år siden Danmark gik med i en ulovlig krig. Følgerne af krigen har været hundrede tusinder af dræbte og et smadret land. Officielt sluttede krigen i 2007, reelt er den ikke afsluttet, og dens virkninger i Irak fortsætter på mange planer. Et af dem er sundheden.

 


Irakiske børn leger i et efterladt ammunitionsdepot Foto: Unicef

Iraks børn rammes i meget højt tal af gendefekter og kræft som en direkte følge af krigens kamphandlinger. Beriget uran brugtes af invasionstropperne trods kendt viden om dets ødelæggende bivirkninger og bly og kviksølv er spredt til grundvandet.

Forskere fra Tyskland og Storbritannien offentliggjorde i september en rapport der viser, at halvdelen af børnene i byerne Basra og Fallujah fødes med mindst én gendefekt. Tallet steg allerede efter Golfkrigen, hvor antallet af fødselsdefekter blev 17-doblet.

Journalist Jakob Sheikh går den 4. marts i Politiken tæt på de irakiske børns virkelighed. En virkelighed, der består af en eksplosion i antallet af alvorlige sygdomstilfælde.

Der er tale om meget alvorlige og livstruende defekter som væskeansamlinger i hjernen eller åbne huller til rygmarven. Mange børn fødes med kun ét øje og kræft hos børn er langt mere udbredt end i de omliggende lande. Der er en klar sammenhæng mellem bestråling og børnecancer. Strålingen kommer fra det forarmede uran fra ammunition, der er blevet spredt som støv og herefter optages gennem huden

Der er klare indikationer på sammenhængen til også gendefekter, der allerede blev klarlagt i 2002 efter Golfkrigen, hvor der blev opdaget kromosomforandringer hos amerikanske krigsveteraner.

Samtidig har krigen også betydet langt højere niveauer af kviksølv og bly, der bl.a. blev frigivet da oliefeltet Rumaila brændte i 2003. Jakob Sheik peger på, at også et andet ødelæggende forhold spiller ind.

Nabolandene Iran, Tyrkiet og Syrien har omdirigeret meget af vandet fra floderne Eufrat og Tigris, så vandvejen Shatt al-Arab i dag er så svag, at den megen forurening fra spildevand i Den persiske Golf og fra virksomheder der udleder til floden, får forureningen til at bundfælde sig i Iraks grundvand.

I det smadrede Irak har kun de få råd til behandlinger af de livstruende sygdomme. Strålebehandling findes kun i hovedstaden Bagdad, og ventelisten er lang. De der har råd kan rejse til Libanon eller Forenede Arabiske Emirater.

Den nye undersøgelse er den hidtil største der er lavet om eftervirkninger af krig. Resultaterne har skabt debat i Storbritannien, men ikke i USA. Her er resultaterne skjult for offentligheden, da ingen avis har ønsket at skrive om dem.

En krig der angiveligt, men løgnagtigt, påstod at forhindre brugen af masseødelæggelsesvåben har i den grad påført en masseødelæggelse af selve basis for befolkningens fremtid – de irakiske børns liv og helbred.

Læs mere om de irakiske børns situation her (eng)

The Children of Iraq: “Was the Price Worth It?”
Af Bie Kentane
Kuala Lumpur War Crimes Tribunal, Maj 2012.

– og mens masskrerne foregik

‘Regeringen medansvarlig for massakrer og krigsforbrydelser’
TV-debat mellem Dorte Grenaa, Nej til krig, og Troels Lund Poulsen (V)
DR TV-Avisen ‘Morgengæsten’ 12. november 2004
Transkription, Stop Terrorkrigen

Netavisen 4. marts 2013


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne