Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen til Jørgen Buch

Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen er efterhånden slået fast som den mest prestigefyldte progressive pris i dansk kulturliv.

Malen Jørgen Buch med Thomas Koppel ved løsladelsen af maleraktivisterne maj 2003 Foran Annisette og Anne-Marie Helger

Jørgen Buch med Thomas Koppel ved løsladelsen af maleraktivisterne maj 2003
Foran Annisette og Anne-Marie Helger

Prisen uddeles årligt til kunstnere eller repræsentanter for progressive politiske initiativer. Blandt de sidstnævnte kan nævnes Patrick MacManus som repræsentant for Oprør, Asylret og Kunstnere for fred.

Men det er ikke mindst en kulturpris, der tilfalder skabende kunstnere: forfattere, skuespillere, musikere, malere osv – folk, der på denne ene eller anden måde følger samme spor som de  tre store forfattere (for Scherfigs vedkommende også billedkunstner, som bekendt)., prisen har fået navn efter.

I 2011 fandt prisoverrækkelsen sted den 12. december i en stuvende fuld sal i Krudttønden på Østerbro.

Det kunne ikke være mere fortjent end at maleren Jørgen Buch var en af de to hovedprismodtagere i år, og en sjælden offentlig anerkendelse af en fremragende kunstner, som stædigt har fulgt sin egen røde tråd uanset hvilke vinde, der blæste i de toneangivende borgerlige kredse.

Han må som kommunist siges at følge direkte i de tre prisnavngiveres spor. Med eminent malerteknik og beherskelse af alle det figurative maleris former har Buch i sin produktion afsøgt og kommenteret sin tid.

I sin motivering for pristildelingen fremhævede Hans Henrik Brockdorff  ikke mindst en hel stribe af Buchs væsentlige politiske malerier, som utvivlsomt er centrale for forståelsen af  hans indsats. Men Jørgen Buch er også en betydelig skildrer af natur og landskaber, ofte bylandskaber, og af mennesker, ofte i form af portrætter.

I motiveringen  fremhævedes Buchs professor på Kunstakademiet Søren Hjort Nielsen som en væsentlig inspiration for Buchs maleri og for en hel gruppe af samtidige unge kunstnere, mange af dem i dag samlet i sammenslutningen Maj93.  I sin tak fremhævede Buch selv også betydningen af Hans Henrik Brockdorffs far for sin udvikling, den store socialistiske maler Victor Brockdorff.

Det er ikke så mange malere og billedkunstnere, som har modtaget Gelsted-Kirk-Scherfig-prisen. Men Jørgen Buch er i godt selskab med Jørn Mathiassen, Per Ulrich, Knud Nellemose og Jens Galschiøtt.

Margrethe Koytu Det var skuespilleren Lisbet Dahl, der motiverede tildelingen af prisen til kollegaen Margrethe Koytu, landskendt for sin rolle i TV-serien Taxa, men også engang med i Solvognen. Hun er også ny formand for Kunstnere for fred.  Koytu takkede for prisen både med munterhed og alvor.

Margrethe Koytu

Det samme gjaldt for sangskriveren og musikeren Allan Olsen, der begrundede hvorfor to yngre sangere, musikere og sangskrivere Søren Krogh og Mikael K fik prisen. Søren Krogh har for nylig udsendt en CD med Jeppe Aakjær-sange og Mikael Ks tekster om udkantsdanmark og jævne eksistenser har skabt betydelig opmærksomhed. De gav begge med deres bands prøver på deres musik ved prisfesten.

Den første modtager af prisen var Børge Houmann. Det var i 1980, så i år var det  31. gang Gelsted-Kirk-Scherfig prisen blev uddelt. Fonden administreres af DKP, der udpeger bestyrelsen.  Nuværende formand er Gitte Thomsen.

Jørgen Buch: 18. maj 1993

Netavisen 13. december 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater