Utøy, fascisme og knægtelse af politisk protest

Fredsfestival 2011 København

Fredsfestival 2011 i Karens Minde, København blev igen en succes for enhedsarbejdet


Panelet i fascismedebatten: Maria Halvorsen, Anton Nielsen og Ebbe Klausen
Foto: Mette Kramer Kristensen

Fredsfestivalen i Sydhavnen, der i år fandt sted den 10. september, er efterhånden blevet et samlingspunkt for de progressive kræfter af mange afskygninger, som går sammen om et fælles fremstød mod krig, reaktion og fascisme. Igen i år var den velbesøgt og en succes trods heftig konkurrence fra diverse valgaktioner.

Som sædvanlig var der en lang række seminarer og arbejdsgrupper, der tog en stribe relevante temaer for antikrigsbevægelsen og den antifascistiske bevægelse op – fra seminaret om NATO til 10 års terrorkrig og et seminar om den fremvoksende fare fra det ekstreme højre.

Terrorlovgivning og undertrykkelsen af den politiske protest var en rød tråd, der blev yderligere understreget af, at de uretfærdigt dømte klimaaktivister Stine Gry og Tannie Nyboe modtog FredsGrisen – og af at Anton Nielsen, formand for Horserød-Stutthof-foreningen deltog i fascisme-debatten sammen med Maria Halvorsen (KPml, Norge) og Ebbe Klausen, formand for Folkebevægelsen mod Nazisme.

Maria Halvorsen berettede om massakren på Utøy og sammenhængen mellem terroristen og det upåagtede ekstreme højre.

Anton Nielsen (72) repræsenterer den gamle forening af modstandsfolk, der dømtes som ’terrorister’ under den tyske besættelse. Den 4. oktober skal han stille til afsoning af en grotesk dom på 2 måneders fængsel netop i Horserød, hvor modstandsfolkene blev interneret. Anton Nielsen er dømt for støtte til den palæstinensiske modstandsorganisation PFLP og colombianske FARC, der er på EU’s og USA’s terrorlister.

De tre paneldeltagere var enige om nødvendigheden af et forbud mod nazistiske og fascistiske organisationer og propaganda. Mødet vedtog en vigtig udtalelse som et grundlag for en fælles kamp mod det ekstreme højre.

Se hele udtalelsen

Modstanden mod fascismen i alle dens former må styrkes og samles

Se også
Fascistisk terror og det ”civiliserede” højre
Af E. Holemast, Nettmagasinet Revolusjon

Mere fra Fredsfestival 2011

FredsGrisen 2011 til klimaaktivisterne Tannie Nyboe og Stine Gry
Stop Terrorkrigen

Netavisen 14. september 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne