”Juventud sin futuro”


Indspark fra DKU
Kommunistisk Politik 12,2011

Revolte: Europæiske unge følger det spanske eksempel -  Protest i Athen mod nye EU-dikterede nedskæringer 5.6.2011

Revolte: Europæiske unge følger det spanske eksempel
Protest i Athen mod nye EU-dikterede nedskæringer 5.6.2011

Den Europæiske Centralbank (ECB) har sammen med EU-Kommissionen og Den Internationale Valutafond netop afsluttet en gennemgang af den græske økonomi.

Det er den fjerde af sin slags, og en del af den “redningspakke” grækerne var nødt til at tage imod for at undgå statsbankerot. De tre reviewere er godt tilfredse med nedskæringer i den offentlige sektor og planlægningen af omfattende privatiseringer, der skal sikre ca. 370.000.000.000 kr til gældsbetaling.

På trods af de store lån og omfattende nedskæringer tyder alt på,  at Grækenland fortsat styrer mod bankerot. Statsgælden og budgetunderskuddet er simpelthen for store. Et stort problem er, at de banker der har lånt Grækenland penge ved at købe statsobligationer, har forsikret sig mod tab gennem såkaldte “Credit default swap” (CDS)- kontrakter med andre banker.

Da Lehman Brothers krakkede i 2008, udløste det omfattende CDS- udbetalinger, der forværrede finanskrisen.

Risikoen for statsbankerot har fået ECB til at komme med en løsning, hvor bankerne frivilligt kan forlænge løbetiden på deres græske statsobligationer. Altså vente lidt længere med at få lånene retur. Ordningen er frivillig, fordi enhver tvang overfor bankerne vil udløse CDS-udbetalinger på milliarder af euro, penge der formentlig ikke eksisterer. Resultatet kan meget muligt være en ny omgang finanskrise med børspanik og bankkrak.

At bankerne kan få “deres” penge, har fra starten været en hovedprioritering i krisepolitikken. Den eneste måde det kan lade sig gøre på, er ved at skære velfærd og sælge ud af samfundets værdier.

Det er blevet tydeligt for mange, at finanskapitalens interesser står i direkte opposition til befolkningernes interesser. Det er en international klassekamp, og finanskapitalen kæmper for at holde befolkningerne splittet. Det er vigtigt for dem, at de enkelte landes gældsproblemer dels ses som landenes egen skyld p.g.a. overforbrug og manglende konkurrenceevne, dels ses som en trussel mod alle andres økonomi.

Det de for alt i verden vil undgå, er en bølge af befolkninger, der står sammen om at give bankerne fingeren og bruge pengene på sig selv.

Heldigvis tænker folk anderledes end banker gør. Styrket af protesterne i Spanien har grækerne forstærket deres kamp mod nedskæringer og privatiseringer. 60.000 var på gaden i Athen 5. juni i en protest mod “tyvene” i parlamen tet; kravet er at nedskæringerne rulles tilbage og “udsalget” af Grækenland stopper.

Protesten søndag var  indtil videre  kulminationen på to ugers protester, der ser ud til at fortsætte. Den  15. juni har de to hovedfagforeninger indkaldt til generalstrejke.

Kapitalens problem er at krisen og krisepolitikken har skabt en generation af “juventud sin futuro” , der oprigtigt føler at de intet har at tabe, men en fremtid at vinde.

Se også

Billedreportage fra de græske masseprotester

Sociale medier, protest og reaktion
Indspark fra DKU, KP 11, 2011

Ingen regner med den spanske revolution
Kommunistisk Politik 11, 2011

Netavisen 9. juni 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne