Borgerkrig med franske kamptropper og FN-støtte i Elfenbenskysten

Opdateret 5.4.2011

Situationen i Elfenbenskysten har udviklet sig til en egentlig borgerkrig, der er gået ind i en afgørende fase, hvor FN-styrker er blevet aktive deltagere, og franske tropper sammen med den ene præsidents hær beskyder den andens præsidentpalads i hovedbyen Abidjan.

Klik på logo til PCRCIs hjemmeside

Krigene i Afrika tager fart. USA, EU og NATO har p.t. fokus på krigene og militær indgriben i Libyen, i forhold til de somaliske ‘pirater’ og nu i den afgørende fase af udviklingen i Elfenbenskysten.

Siden præsidentvalget den 28. november 2010. har der været to regeringer og to præsidenter, udstyret med hver sin hær i landet. Alassane Quattara vandt valget med en lille margin, er anerkendt af FN og har fået international støtte fra Frankrig, UK, USA osv.

Alle forsøg på mægling, oprigtige eller ej, mellem de to konkurrerenede præsidentkandidater og på at etablere en aftale om magtdeling er mislykkedes, eller er blevet forpurret – ikke mindst af imperialistiske kræfter, som støtter Alassane Ouattara og krigen for at eliminere Gbagbo.

Borgerkrigen er inde i en afgørende fase, og den siddende præsident Laurent Ghagbo, der har nægtet at anerkende Quattaras valgsejr, er hårdt trængt.

Samtidig er der kommet rapporter om massakrer og etniske udrensninger, med anklager mod begge sider. Meget tyder på, at det er styrker fra den af Vesten og af FN-støttede præsident Ouattara, der står bag et massedrab på 300-1000 mennesker i byen Duekoue i tirsdags, da de erobrede den fra Laurent Gbagbos styrker.

Marxist-leninisterne: Nej til reaktionær borgerkrig

PCRCI – Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Part, som er tilknyttet den Internationale Konference af Marxistisk-Leninistiske Partier og Organisationer – udsendte kort efter præsidentvalget en erklæring, som anerkendte Quattara som vinder, men kraftigt advarerde mod faren for en reaktionær borgerkrig og imperialistisk indblanding.

Det hed her bl.a.

“Elfenbenskystens Revolutionære Kommunistiske Parti (PCRCI) er overbevist om at en borgerkrig vil blive katastrofal, da dette bare vil forværre situationen for folkemassene og for hele landet, og desuden styrke den imperialistiske dominans. Alt må gøres for at folkeviljen bliver accepteret af alle hovedpersonerne. PCRCI vil gøre alt for at forhindre den reaktionære borgerkrig som aftegner sig i horisonten. Alle forsøg på at splitte folket i Elfenbenskysten og alle opfordringer til stamme- og racehad og fremmedfrygt må bekæmpes og slås tilbage …

Derfor opfordrer PCRCI folkene i Elfenbenskysten til at sige nej til fusk, nej til reaktionær borgerkrig og eventyrpolitik. Vi opfordrer folk til at danne komiteer til kamp mod svindel og mod dem som ophidser til reaktionær borgerkrig …”

Se hele udtalelsen her (no)

Revolutionære afrikanske organisationer: Stop imperialistisk indblanding

En lang række revolutionære partier og organisationer i Afrika udsendte den 27. december en fælleserklæring, som fordømte den vestlige imperialistiske indblanding i den sprængfarlige situation, som udviklede sig efter præsidentvalget.

Underskriverne krævede en fredelig og demokratisk løsning på situationen efter valget, der resprekterede Elfenbenskystens suverænitet og nationale enhed, og Den beskyldte vestmagterne for at opmuntre til borgerkrig og gennemføre en skjult intervention.

Det hed her blandt andet:

” USA, EU, IMF, Verdensbanken, Den internationale straffedomstol (…) bruger servile afrikanere som brikker for at påtvinge det ivorianske folk en kriminel borgerkrig. (…)
Derfor afviser vi enhver udenlandsk væbnet intervention i Elfenbenskysten og kræver, at alle udenlandske styrker på ivoriansk jord trækkes ud, både de officielle (FN-styrken UN-CI, Unicorn, de franske 41ende Bima) og de uofficielle (lejesoldater).”

Se hele erklæringen her

Franske tropper og FN-helikoptere aktive deltagere

Den gamle kolonimagt Frankrig, der var i forreste linje under det massive luftbombardement af Libyen, har en betydelig militærstyrke i landet, under FNs flag, og har for nogle dage siden besluttet at sende endnu 300 soldater til de 1650, der befinder sig der i forvejen.

Frankrigs utilslørede og aktive deltagelse på den ene side i en konflikt, der i stedet for at blive løst fredeligt udviklede sig til en ny borgerkrig, kommer derfor ikke overraskende. Elfenbenskysten var en fransk koloni indtil 1960.

Kamphelikoptere fra FN er ifølge presserapporter (The Guardian 4.4.2011) gået til angreb på Gbagbos styrker. Det sker med samme påskud som i Libyen – for at ‘beskytte civile’. Angiveligt har franske helikoptere også deltaget. Også Gbagbos præsidentpalads skal være angrebet.

– Frankrig er gået i krig mod Elfenbenskysten, sagde Gbagbos talsmand i Paris Toussaint Alain, der betegnede angrebene som ‘illegale, illegitime og uacceptable’. (NPR 4.4.2011)

Det forventes at Gbagbo vil være fjernet og hans tropper besejret i løbet af timer, højst et par dage.

Netavisen 4. april 2011


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne