Villy for Helle

Leder
Kommunistisk Politik 19, 2010

’Hvis du har 12 minutter, så har vi en løsning’, står der på socialdemokraternes hjemmeside. På socialdemokraternes kongres i Aalborg sidste weekend i september var det imidlertid dårlig tone at nævne Helle Thorning-Schmidts og Villy Søvndals store plan om at lade danskerne arbejde 12 minutter mere om dagen – under krisen og sikkert ever after – en del af deres ‘Fair Løsning’.

Det er ikke lykkedes at mobilisere den ringeste folkelige begejstring for forlænget arbejdstid. Parolen om at arbejde sig ud af krisen lyder rent abstrakt bedre end VKO’s nedskæringer – men når det gøres konkret, bliver støtten selv fra fagtoppen spagfærdig. Selvom LO-formand Børsting lover at finde milliarderne (hos medlemmerne).  

S og LO-toppen går igen arm i arm efter en årrække under Fogh, hvor båndene blev meget løse. En uge før den socialdemokratiske partikongres holdt  3F’ – ’Danmark stærkeste fagforening’ – kongres,  også kongres i Aalborg, hvor den genetablerede alliance mellem parti og fagbevægelse blev offentlig forkyndt og højlydt sanktioneret af de delegerede.

Den socialdemokratiske partiformand kvitterede:
– Det, der kendetegner fagbevægelsen, er, at de er tilbage i hovedrollen, når det gælder Danmarks økonomi. Man kan sige meget om fagforeningsfolk, men hvis der er noget, de kan, så er det at lave og holde aftaler.

3F lagde kursen ’til venstre’ og det samme gjorde S på sin kongres. I al fald hvis man skal tro overskrifterne og den omhyggelige branding af partiet og dets statsministerkandidat. For den 5. oktober starter folketingssæsonen igen og S-SF har gjort klar til valg.

Helle er blevet lidt rødere, og jeg er blevet lidt mere velklædt, sagdeVilly Søvndal, som Helle Thorning Schmidt introducerede som ’min kammerat, min ven’, da en SF-formand for første gang talte til en socialdemokratisk kongres:
– Alle ved, at den stærke akse i samarbejdet er S og SF, så det er helt naturligt, at det er Villy Søvndal, der er her i dag. Det er ikke en lukket fest, men en stærk akse, sagde hun.

Det tredje ben i en kommende regeringskonstellation – De Radikale – var ikke inviteret til kongressen. Det signaleres, at Vestager og Co. står alene med deres krav om nye angreb på tilkæmpede sociale ordninger.

Socialdemokraternes ny branding – der ikke længere hedder ’nye image’ – lægger i formen distance til Poul Nyrup-tiden og inspirationen fra Tony Blairs New Labour.
Det gjorde Blairs eget parti også, da det samme weekend valgte Ed Milliband til partiformand. ’Eurosocialdemokrater’ har ikke længere en positiv klang.

S-kongressen i Aalborg påkaldte derimod et helt andet og længe vækgemt  ikon: Theodor Stauning. Det var ham der fik åbningsordet og i en ny kampagnefilm til de delegredes fryd erklærede:
– Vi har skabt den velfærd, som de blå dværge er ved at ødelægge.

Men er S med kongressen reelt rykket til venstre med en ny politik, der bryder med socialliberalisnen og EU’s nyliberalisme? Nej, det er lutter form,  det meste.

– Et nyt flertal vil genskabe det samarbejdende folkestyre. Ikke alene i Folketinget, men i hele Danmark. Et nyt flertal vil bygge fire stærke alliancer for fremtidens Danmark – en alliance med erhvervslivet. Med den offentlige sektor. Med de unge. Og ikke mindst med lønmodtagerne,
sagde socialdemokraternes formand i sin traditionelle bekendelse til klassesamarbejdspolitikken.

I den ’Fair løsning’ er arbejdernes og de offentligt ansattes andel at få det kapitalistiske Danmark ud af krisen ved at arbejde mere.

Socialdemokraternes formand undlod ikke at sende en hilsen til de danske besættelsestropper  i Afghanistan:
– I skal vide, at vi tænker på jer… Vi er jer dybt taknemmelige for jeres indsats for Danmark.

De pensionsforringelser, som franskmændene i denne tid så indædt bekæmper med strejker og masseprotester, er allerede gennemført i Danmark med forhøjelsen af pensionsalderen til 67 og muligheden for efterløn til 62 –  i et forlig mellem VKO og S.

Og socialdemokraterne fastholder fra deres kongres, at de vil af med alle de fire danske EU-forbehold, indbefattet Nej’et til euro’en, der senest blev gentaget for 10 år siden, i september 2000.

Hvem er så  rykket og hvorhen, nu hvor det gælder? Helle for Villy – og Villy for Helle.

Netavisen 2. oktober 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne