Systemkrise

Leder,
Kommunistisk Politik 16, 2010

Sommeren har sat rekord med udsædvanlig tørke og ukontrollerbare brande i store områder i Rusland og til gengæld usædvanlig meget regn i andre dele af Europa og Pakistan, hvor mange millioner stadig er på flugt fra vandmasserne. Sommerens lunefulde vejrlig er dog ikke en katastrofe, der burde komme som nogen overraskelse.

Det er en følge af menneskeskabte forandringer i klimaet, eller rettere en kombination af kapitalismens ukontrollerbare forurening og udplyndring af naturens ressourcer og de borgerlige demokratiers fallit. Følgen af hedebølger og oversvømmelser er også forudset, de fattigste der er tvunget til at bo på de mest udsatte steder og i de ringeste bygninger mister alt, mens de rigeste benægter at der overhovedet er et problem.

Sommervejret har skabt frygt for fødevaremangel som følge af udsigten til en usædvanlig dårlig høst, og brødpriserne er på himmelflugt, som blot et ekstra spark til de fattigste oven i den verdensomspændende økonomiske krise.

Men de menneskeskabte naturkatastrofer der rammer millioner af mennesker, er blot blevet endnu et indslag i den skamløse propaganda fra tossekassen, og endnu en anledning til at vride armen rundt på folk der danser efter USAs taktstok. I stedet for at stoppe kamphandlingerne, udnyttes oversvømmelsen i Pakistan til det yderste til at fremme positionerne for de amerikanske militære interesser.

Det samme kunne også iagttages efter de seneste jordskælvskatastrofer eller efter tsunamien i 2004. Katastrofe kapitalismen kunne aldrig drømme om at lade andre end deres egne statsfinansierede hjælpeorganisationer få penge til at hjælpe, uanset om pengene ville være meget bedre brugt ved at støtte befolkningernes egne solidaritets organismer. Katastrofer er en anledning for imperialismen til at vinde mere kontrol og så dur det jo ikke at organisationer der støtter Taliban bevægelsen forsøger at organisere teltlejre til de husville børnefamilier.

Det danske bidrag til imperialismens krigsgalskab led i sommeren et forsmædeligt nederlag til de afghanske oprører. Det netop hjemvendte hold 9 mistede 5 mand og fik 21 såret, men på hærens eget tv – station viser man at det lykkedes de danske soldater at vælte en del træer og sammen med de britiske tropper at opstille en skurvogn som fremskudt ”fort” ude midt i ingenmandsland til de nytrænede Afghanske sikkerhedsstyrker.

Disse såkaldte fremskridt for udvikling og demokrati kommer til at stå endnu en prøve til det afghanske parlaments valg, der tidligere i år blev udskudt til den 18. september som følge af manglende budget, sikkerhed, og logistiske udfordringer. Eller mere præcist fordi besættelsesmagten og de der står i ledtog med dem reelt var ved at miste kontrollen over landet. Men i mellemtiden er besættelsen blevet opgraderet med nye styrker og alt skulle helst se godt ud frem til det amerikanske midtvejsvalg.

Timing er alt. Også i den danske politik, hvor VKO flertallet lige op til sommerferien på rekord tid gennemførte en nedskæringsmassakre, der bl.a. halverede dagpengeperioden med et snuptag og sendte regningen for krisen til de familier i Danmark der i forvejen har det allersværest. Krisepakken blev mødt med massive protester, men både oppositionen eller fagbevægelsen skyndte sig at pakke fanerne ned og tage på ferie.

I stedet for at holde liv i bevægelsen og kæmpe for at vælte regeringen og få nedskæringerne af bordet, pegede man i stedet på meningsmålingerne som om sejren stort set allerede var i hus, selvom der altså først er valg i 2011. Og på det tidspunkt har de nye stramme regler sendt nye tusinder af offentlige ansatte ud i arbejdsløshedskøen og mange af de langtidsledige på bistand og tvangsauktion. VKO flertallet har planlagt at gentage spareøvelsen til efterårets finanslov, med en bred vifte af nye udliciteringer og nedskæringer.

En del af verdens ungdom glemte ikke kampen i sommeren, de mødtes f.eks. i Tyrkiet på international ungdomslejr og planlagde den virkelige vej ud af krisen, en socialistisk revolution. Og talte om en fremtid hvor arbejdere og ungdommen har ret til en fremtid, til uddannelse og arbejde og til at stifte familie, uden krige og gæld og slaveri.

Netavisen 19. august 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne