Atomnedrustning NU

Strøtanker
Kommunistisk Politik 8, 2010

Tyskland: Anti-atomkæde 24. april 2010Fra Obama lyder forjættende toner om atomnedrustning. Desværre handler det mest om, at han plejer de storpolitiske interesser. At Israel ikke engang nedlader sig til at deltage, viser jo ganske klart, at det ikke vil bringe nogen verdensfred. USA forsøger endnu en gang at tage kontrol med, hvad der sker i alverdens lande.

Det bliver så lagt ind under den bekvemme hat, der handler om USA’s interne sikkerhed. Frygten holdes i live, og han opnår befolkningens accept til at spendere endnu flere penge på våben- og sikkerhedsindustrien. Nok om Obamas narrespil.

Pentagon: Atombombens afløser parat

Under alle omstændigheder er atomstrategien til diskussion. 3. maj mødes de 187 lande, der har underskrevet ikke-atomspredningstaktaten, og NATO er i gang med at revidere sin atomstrategi.

I Europa er der en ganske omfattende pacifistisk bevægelse mod atomvåben. Den bruger anledningen til en række aktioner mod atomvåben i Europa. Det er der også meget fornuft i, da EU via NATO jo er en atom-stormagt.

Belgien: Tusind “bombspotters” samledes trods det dårlige vejr den 3. april ved luftbasen Kleine Brogel for at protestere mod den belgiske regerings atom-politik på initiativ af Vredesactie. På basen menes der at være omkring 20 NATO-atombomber stationeret. De blev mødt af et massivt opbud af politi og militær, kilometervis af pigtråd, helikoptere og hunde, 431 blev arresteret.

Holland: 35 personer og seks indkøbsvogne kom over eller under hegnet til basen Volkel lørdag den 3. april for at afmontere de 20 amerikanske atombomber på basen. De blev arresteret, men løsladt hurtigt derefter.

Frankrig: Air Force Base 118 in Mont de Marsan fik besøg af 13 aktivister den 3. april og også i Paris ved forsvarsministeriet og i Brest ved det franske søværns atomstyrker, FOST, var der aktioner. ”Non au Missile M51,” lyder det fra de aktionerende. I juni/juli vil et nyt M51 missil blive testet.

Storbritannien: Også Faslane-basen, der huser Storbritanniens atomvåben, var genstand for en symbolsk blokade den 3. april, og den 6. april fik Faslane-basen igen besøg af et par håndfulde Trident Ploughshare-aktivister. De blokerede fredeligt basen og sikrede, at basen blev afskåret.
”Vi erkender nødvendigheden af at sende et mere alvorlig signal, så vi er vendt tilbage i dag for at udøve vores civile ansvarlighed for, i henhold til international lov, at gøre, hvad vi kan, for at stoppe arbejdet med at klargøre og vedligeholde disse rædselsvåben. På denne tid af året bekræfter vi vores påskebudskab, at kærlighed er stærkere end had, at liv er stærkere end død.”

Italien: Den 21. marts gik ca. 800 mennesker 16 km fra Pordenone til Aviano, amerikansk militærbase med omkring 50 B61’ere stationeret. For 14. år I træk gentoges denne pilgrimsvandring til “dødens helligdom” .

Tyrkiet: Aktivister fra Barış Hareketi i Ankara tilbageleverede den 8. april symbolske atomvåben til deres amerikanske ejer. De forsøgte at overdrage de symbolske våben til den amerikanske ambassade efter en pressekonference, men blev forhindret af politiet. Der har siden 70’erne været 90 B61-atombomber på Incirlik-luftbasen i Adana.

Der protesteres også mod atomtransporter og den fornyede satsning på A-kraft i EU:

Tyskland: Anti-atomkæde: Den 24. april laves 120 kilometer lang menneske- og aktionskæde mod atomtransporter fra atomreaktoren i Brunsbüttel ved Elbens munding under parolen: ‘Skrot A-kraft-værkerne’.

Netavisen 24. april 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne