Hennes&Mauritz hvidvasker Israels kolonisering af Jerusalem

Opfordrer til boykot af H&Mauritz!

Af BDS Palæstina

Kommunistisk Politik 6, 2010

Det besatte Palæstina, 16. marts 

Den palæstinensiske Nationale komité for Boykot, disinvestering og sanktioner (BDS) opfordrer til internationale protester med henblik på boykot af den svenske modegigant H&M, særligt i den arabiske verden, som svar på åbningen af dens anden butik i Israel. Denne gang i ”Malha Mall” i Jerusalem, på et tidspunkt, hvor Israel intensiverer sin illegale kolonisering af den besatte østlige del af byen.

Malha er en af de palæstinensiske landsbyer, der blev etnisk udrenset under Nakba i 1948. De oprindelige palæstinensiske indbyggere er flygtninge, der nægtes deres FN-sanktionerede ret til at vende hjem. Israel fortsætter sin politik med etnisk udrensning af Jerusalem ved at udsætte palæstinensere fra deres hjem og erstatte dem med jødiske bosættere og ved at bygge titusindvis af boliger til disse bosættere på besat palæstinensisk område. Alle israelske bosættelser betragtes som krigsforbrydelser ifølge den fjerde Genevekonvention.

H&M i strid med FN-principper

Ud over at åbne butikker i Jerusalem har H&M bekendtgjort, at de vil åbne butikker i Haifa, Petah, Tikva, Netanya og Rehovot. Skønt H&M ikke er den eneste internationale kæde, der opererer i Israel, kan beslutningen om omfattende investeringer i Israel – efter den kriminelle aggressionskrig mod Gaza og midt i deres intensiverede kolonisering af Jerusalem, og i modstrid med international lov – af palæstinenserne og dem, der verden over støtter en retfærdig fred, kun forstås som støtte til Israels brud på international lov og menneskerettigheder.

H&M påberåber sig, at de holder sig til FN’s globale overenskomst (Global Compact), et initiativ for virksomheders sociale ansvarlighed, der fordrer, at virksomheden ikke er medskyldig i overtrædelser af menneskerettighederne. FN’s Goldstone-rapport har for nylig fordømt Israel for at begå ikke alene alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne, men også krigsforbrydelser og muligvis forbrydelser mod menneskeheden under Gaza-massakren. Ved at ignorere dette og investere omfattende i Israels økonomi netop nu bryder H&M sin selvvalgte forpligtelse over for FN’s principper om etisk investering.  

Skandinavien og den internationale boykot

Solidaritets-aktivister stod søndag den 13.3. vagt uden for H&M’s flagskib, butikken i London, hvor de gav kunderne information om den palæstinensiske opfordring til boykot og afsløring. Grupper i H&M’s hjemland, Sverige, opfordrede også til boykot ved butikker og opfordrede firmaet, der havde et overskud på 2,2 milliarder dollars i 2009, til at ophøre med operationer i Israel.

Det er værd at nævne, at Sverige og andre skandinaviske lande i de seneste år har taget alvorlige skridt til at ekskludere virksomheder indblandet i Israels besættelse og illegale opførelse af bosættelser og Muren fra deres pensionsfonde. For nylig besluttede Danske Bank, den største i Danmark, at udelukke Elbit Systems og andre israelske firmaer indblandet i systematiske brud på menneskerettighederne.

BNC opfordrer solidaritetsorganisationer og ærlige mennesker over hele verden, særligt i de arabiske stater, til at øge deres civile protester mod H&M for at opnå en total boykot af kæden, indtil den har afsluttet sin medskyldighed i Israels system af besættelse, kolonisering og apartheid mod det palæstinensiske folk. At fortsætte business as usual med Israel er ikke bare uetisk, det er skadeligt for opnåelse af en retfærdig fred baseret på international lov.

Se også
Danske Boykot Israel: Stop den etniske udrensning i Jerusalem!

Oversat af Kommunistisk Politik

Netavisen 22. marts 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne