Danske Boykot Israel: Stop den etniske udrensning i Jerusalem!

International kampagne: Stop Hennes&Mauritz

Kommunistisk Politik 6, 2010

En international kampagne med en bølge af protester er i gang imod den svenske tøjgigant, butikskæden H&M. Årsagen er at Hennes&Mauritz er ved at åbne en butikskæde  i Israel. I den omfattende protest og boykot-kampagne, der er under opbygning, deltager bl.a. organisationer fra Europa, herunder Danmark, fra USA, Canada, Israel og Palæstina. Kampagnen har overskriften ”Don´t buy into the occupation!

H&M åbnede den første butik i Israel den 11. marts og blev omgående imødegået med protestaktioner foran H&M butikker i Sverige, i København, og i Storbritannien.

Torsdag den 11. og fredag den 12. var Boykot Israel Kampagnen i Danmark  på gaden foran H&M på Kultorvet i København. Man uddelte flyers om H&M´s etablering i Israel og opfordrede kunder til at “finde alternative butikker”.

Etnisk udrensning i Jerusalem

Etableringen af H&M butikker i Israel opfattes som en  udbygning af samarbejdet med den israelske besættelsesmagt – og det på et tidspunkt, hvor Israel skærper sin besættelse  mere og mere under tilsidesættelse af al international lov. Verden blev chokeret over deres krigsforbrydelser under  Gaza-massakren for et år siden og fordømmer de nye koloniseringer på den besatte Vestbred.

16. marts åbnede H&M så dets anden butik i Israel. Denne gang i Malcha Mall i Jerusalem.
Etableringen i Jerusalem er ekstra skruppelløs og er med til at understøtte Israels illegitime påberåbelse af Jerusalem som ”Israels udelte hovedstad”. Det er en direkte politisk støtte til Israels knægtelse af international lov – og det er med til at  legitimere den etniske udrensning, der netop nu finder sted i byen. Det er indholdet af den israelske stats dets nylige beslutninger om at bygge stadig flere nye boliger og  bosættelser på trods af verdenssamfundets afstandtagen.

Selv USA og EU samt FN har i ord taget afstand fra nye godkendelser om bygning af 1600 nye boliger i det besatte Østjerusalem og 112 på Vestbredden. Men Israel ved også at hverken FN´s sikkerhedsråd, USA eller EU vil overveje nogen som helst form for sanktioner.

Derfor er der heller  ingen grund til at tro, at de stopper her: 50.000 nye boliger i Jerusalem-området på den anden side af den grønne linje er på tegnebrættet og undervejs til at blive godkendt.

International kampagne

Der er indtil nu 47 organisationer i 13 lande, som aktionerer og kræver, at H&M ophører med at foretage investeringer i Israel. De kræver at H&M omgående tager skridt til at trække alle aktiviteter tilbage,  indtil Israel respekterer international lov og det palæstinensiske folks legitime rettigheder.

Kampagnen bygger på Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) – boykot, investeringsstop og sanktioner – som det civile palæstinensiske samfund opfordrede til i 2005 og som den internationale Boykot-bevægelse fulgte op.

Der er oprettet en hjemmeside for kampagnen hvor der fremgår hvilke organisationer der indtil nu støtter kampagnen.
http://bdshm.wordpress.com/

Der er også lavet en Facebook gruppe ”H&M, don´t buy into Occupation”.

I Danmark er Boykot Israel og Internationalt Forum tilsluttet kampagnen. Boykot Israel lover nye manifestationer mod H&M.

Se også
Hennes&Mauritz hvidvasker Israels kolonisering af Jerusalem
Af BDS, Palæstina

Netavisen 22. marts 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne