Hollandsk kommission piller Foghs Irak-figenblad fra hinanden

Krigen mod Irak var i modstrid med international lov og kan ikke forsvares ud fra FN-resolution 1441, konkluderer uafhængig hollandsk kommission med en række jura-eksperter

Peter Carlsen: "Krigens spøgelse" FN-resolution 1441, der blev presset igennem Sikkerhedsrådet af USA i november 2002, har af den amerikanske, britiske, hollandske og andre regeringer været brugt som grundlag for Irak-krigen i henhold til international ret. Den har også været Anders Fogh Rasmussens og den danske regerings figenblad for at støtte og deltage i krigen, og stort set det eneste.

Resolutionen henviser til tidligere FN-resolutioner om Irak fra 90’erne efter den første Golf-krig, og betegnedes som den sidste chance for Irak til at samarbejde med FN om fjernelse af dets påståede masseødelæggelsesvåben. De viste sig som bekendt ikke at eksistere – og dermed bevistes også, at Irak rent faktisk havde samarbejdet med FN.

Resolution 1441 har været bestridt af jurister og eksperter i international ret som lovligt krigsgrundlag fra før krigen startede og frem til i dag, men den hollandske Davids-kommission er den første regerings-nedsatte instans til at afprøve Irak-krigens legalitet. Den 7 personer store kommission har bl.a. bestået af en tidligere præsident for den hollandske højesteret, en forhenværende dommer ved Europadomstolen og to akademiske juraeksperter. Dens konklusion var entydig og ødelæggende for de regeringer, som har påberåbt sig resolution 1441 som legalt krigsgrundlag.

Det hedder bl.a.

”Sikkerhedsråds-resolutionerne om Irak fra 1990’erne udgjorde ikke et mandate til den amerikansk-britiske militære intervention I 2003.”

”Til trods for visse tvetydigheder i formuleringerne, kan Resolution 1441 ikke med rimelighed tolkes (som regeringen gjorde – altså den hollandske!) som en tilladelse til enkelte medlemsstater til at bruge militærmagt til at tvinge Irak til at adlyde Sikkerhedsrådets resolutioner, uden bemyndigelse fra Sikkerhedsrådet.”

Rapporten fortsætter med at konkludere:
“Den hollandske regerings ofte gentagne synspunkt, at yderligere en FN-resolution var ‘politisk ønskværdig, men ikke juridisk uomgængelig’ kan ikke med føje opretholdes. Ordlyden og hensigten med Resolution 1441 kan ikke tolkes som en sådan anden resolution. Derfor havde den militære action intet sundt mandate ifølge international ret.”

– Der var utilstrækkelig legitimitet i henhold til folkeretten for en militær invasion af Irak, som Holland gav sin politiske, men ikke militære støtte til, sagde kommissionens formand, Willibrord Davids, til journalister i Haag i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, der også fastslår, at den hollandske regerings beslutning “hovedsageligt var baseret på internationale politiske overvejelser” – det vil sige forholdet til USA.

Krigsforbrydere på anklagebænken?

For tiden foregår den såkaldte Chilcot-høring i UK, nedsat af Gordon Brown, som ikke omfatter juridiske eksperter. Den hollandske kommissions-rapport er vigtig i denne sammenhæng, understreger den britiske jura-professor Philippe Sands:
– Der har ikke være foretaget andre uafhængige undersøgelser af Irak-krigens legalitet og dens resultater er utvetydige. Den konkluderer, at den hollandske og britiske regerings, indbefattet den daværende justitsminister Lord Goldsmith, standpunkt ikke med rimelighed kan forsvares.

Anders Fogh og Per Stig Møller har febrilsk klynget sig til resolution 1441 som deres forsvar for at sende Danmark i krig mod Irak – i modsætning til den hollandske, som ’blot’ støttede krigen. Fogh var som bekendt meget aktiv med hensyn til at bane vej for krigen, og har utvivlsomt i samtaler med George W. Bush og Tony Blair lovet danske krigsdeltagelse, længe før spørgsmålet blev forelagt folketinget og den kriminelle beslutning om krigsdeltagelse blev truffet.

Den nuværende generalsekretær for NATO var sammen med bl.a. den  nuværende formand for EU-kommissionen Barroso, dengang portugisisk premierminister, med til at underskrive en uforbeholden støtteerklæring til en krig mod Irak under henvisning til FN-resolutionen. Kpnet kommenterede det således i februar 2003:

Fogh: Total og uforbeholden støtte til USAs kriminelle krig mod Irak

I Danmark er der ikke taget skridt til en uafhængig undersøgelse af Irak-krigen og dansk krigsdeltagelse af nogen art. Løkke-regeringen fortsætter direkte Foghs politik og dækker over krigsforbryderne og krigsforbrydelserne.

Men den hollandske kommissionsrapport kan være med til at bane vejen for deres retsforfølgelse. Krigsforbrydelser har ingen forældelsesfrist.

Netavisen 28. januar 2010


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater