COP 15 bryder sammen: – Ingen aftale er bedre end en dårlig aftale

Af Afrika Kontakt

Det danske formandskabs utilstrækkelighed viser sig nu tydeligt. USA og EU har ikke ville forpligte sig til de 40 % reduktioner i CO2-udslippet, som ulandene har krævet eller de 25-40 %, som FN mener er nødvendigt for at undgå en klima katastrofe. En katastrofe der først og fremmest vil ramme de fattige lande. Samtidig har de rige lande kun tilbudt småpenge til de fattige landes kamp mod klimaforandringerne.

‘Aftalen der var lagt op til ville binde ulandene til at stå alene i kampen mod klimaforandringerne. Det er en katastrofe at der ikke kommer en bindende juridisk aftale. Derfor er ingen aftale bedre end en dårlig aftale, der kun indeholder vage hensigter og tomme løfter om CO2 nedsættelser og penge til ulandene engang ude i fremtiden’, siger Morten Nielsen, informationsmedarbejder i Afrika Kontakt.

‘Det danske formandskab har ikke været deres opgave voksen. Danmark har som formandsland for COP 15 valgt at gå efter en lappe løsning, der skal bevare den rige del af verdens ret til forsat at udlede CO2 på bekostning af millioner af fattige i Afrika, Asien og Latinamerika. Men det overrasker ikke, når man kender den danske regerings politik på udviklingsområdet, som er helt på linje med IMF og verdensbanken’.

‘Der er behov for et systemskifte, hvis der for alvor skal gøres noget for at ændre vores klodes tilstand. Tiden er løbet for det fri marked som løsningen på vores problemer. Vi kan forsætte med vores uhæmmede forbrug, på bekostning af verdens fattige, eller vi kan finde løsninger, der skaber udvikling. Også for verdens fattigste’, slutter Morten Nielsen.

Netavisen 17. december 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne