Afghanistan: Besætterne hårdt trængt af modstanden

Dansk soldat nr. 26 er blevet dræbt i Afghanistan Taliban og den afghanske modstand er stadig mere aktiv. Obama, Fogh og Løkke er på vej mod nederlag

Kommunsitisk Politik 19, 2009

Sikkerhedssituationen i Afghanistan er værre end nogensinde, konkluderer en netop udsendt canadisk regeringsrapport – på trods af den massive forøgelse af amerikanske besættelsestroppe og lejesoldater i form af private sikkerhedsvagter og tilsvarende. Den ’forringede sikkerhedssituation’ er en omskrivning for stadig stærkere afghansk modstand mod USAs og NATOs besættelse. På et år fra juni 2008 til juni 2009 er antallet af vejsidebomber f.eks. steget med over hundrede procent. Antallet af dræbte og sårede besættere er stærkt stigende.

Som konsekvens vil Canada, der fastholder at trække sine soldater ud af Afghanistan i 2011 på trods af stort pres for at blive, nu tilbyde hundreder af afghanere, der har arbejdet for canadisk militær eller diplomati at få asyl og evt. statsborgerskab i Canada. Det drejer sig bl.a. om tolke og sikkerhedsfolk. Afghanske ansøgere skal have været mindst 12 måneder i canadisk tjeneste og kunne dokumentere, at de er i alvorlig fare ved at forblive i landet, eller allerede har lidt skade.

Også denne plan er en afspejling af den forværrede situation for besættelsestropperne og deres lokale kollaboratører. Den afghanske modstand gør kort proces med dem. Det var det samme billede, da Danmark trak sig ud af Irak.

Akut trængt

Afghanistan-krigen bliver mere og mere upopulær i de krigsførende lande på grund af omkostningerne og de øgede tab. Ikke bare et flertal af canadiere, italienere, polakkker og danskere vil have deres tropper ud – også i USA er støtten til krigen faldet drastisk, selvom præsident Obama har forsøgt at fremstille det som ’den gode krig’ i modsætning til Irak-krigen. Ikke mindre end 58 pct,. af amerikanerne er mod krigen, det største antal nogensiunde, mens 39 pct. støtter den.

Krigspolitikerne har ualmindelig svært ved at finde argumenter for krigen. Ingen tror på at afghansk terrorisme udgør en virkelig trussel mod landene i Vesten. Og påstanden om at man opbygger demokrati og skaber social fremgang undergraves af virkeligheden med NATO’s massebombninger af civile, korrupte vestligt insatte politikere, militær og politi, af tortur og valgsvindel i gigantskala.

USAs og NATO’s nyindsatte øverstkommanderende for den afghanske krig kritiserer i en rapport, hvor han kræver flere soldater for at sejre i krigen, at den korrupte afghanske regering ’er lige så stor en trussel som de militante oprørsstyrker’.
Generalen forlanger flere soldater med det samme – også et udtryk for, hvor akut trængte de forhadte  er.

Det er status 8 år efter krigens officielle start – den 7. oktober 2001, da USA indledte sin operation ’Enduring Freedom’, et andet ord for permanent krig.

Døde danskere

Også de danske besættelsesstyrker mærker den øgede afghanske modstand. Den seneste dansker, der spildte sit liv i Afghanistan, nr. 26 i rækken, blev dræbt i ildkamp og ikke af en vejsidebombe. Flere danskere er blevet såret i ildkampe i den seneste tid.

Romantiserede jægersoldat-beretninger kan ikke skjule de triste kendsgerninger om de imperialistiske hæres kriminelle fremfærd og den konsekvente og styrkede modstand mod dem. Flere og flere danskere tvivler på de officielle krigsfortællinger og spørger, hvorfor Danmark egentlig er i Afghanistan? Er det for mægtige olieinteresser, af servilitet over for USA, for at Fogh Rasmussen kan klatre op ad karrierestigen på danske soldaters lig?

Svarene blafrer ikke i vinden. De ligger lige for. Det er nogle af de dårlige grunde.

Netavisen 26. september 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne