Spøgelsesvalget i Afghanistan slår tilbage

Leder
Kommunistisk Politik 17, 2009

Det var forhåndsgivet, at fupvalget i Afghanistan ville blive kaldt en succes af de samme kræfter, som organiserede det – NATO, USA, besættelsesmagterne, og deres lakajer, indbefattet den såkaldte afghanske præsident Hamid Karzai.

Den krigsførende NATO-generalsekretær Rasmussen skuffede heller ikke:
-  De første meldinger er opmuntrende, erklærede han. Valgdeltagelsen var ’en tydelig demonstration af, at det afghanske folk ønsker demokrati, de ønsker frihed og afviser terrorisme’.

Den krigsførende amerikanske præsident Obama kaldte det ’et vigtigt skridt fremad’ for Afghanistan:
– Vi vidste at Taliban ville afspore dette valg. Men selv overfor denne brutalitet udøvede millioner af afghanere deres ret til at vælge deres ledere og bestemme deres egen skæbne.

Det krigsførende EU – så godt som alle medlemslande er i Afghanistan – kaldte i skikkelse af den store observatørgruppe valget  for ’en sejr for det afghanske folk’.

Den krigsførende tyske kansler Angela Merkel sagde, at det var ’et vigtigt kapitel i landets demokratiske udvikling.’

Det krigsførende FN, som har givet grønt lys for besættelsen af Afghanistan, der strider mod FNs eget charter, betegnede i skikkelse af den særlige udsending Kai Eide valgdagen den 20. august for ’en god dag for Afghanistan’

Hamid Karzai kaldte det straks en ’succes’, mens hans modkandidat og tidligere udenrigsminister Abdullah Abdullah sagde, at Karzai og hans folk snød og fiflede med stemmerne.

Hele denne jubel fra de krigsførende i Afghanistan understreger, at valget ikke var for afghanerne, men til ære for den hjemlige opinion, som er grundigt træt af snart otte års krig. Det skulle understrege ’fremskridt’ – og USA og NATO-tropperne gennemførte op til valget en stor og mislykket militær offensiv for at ’sikre dets gennemførelse’.

Den automatiske begejstring har ikke imidlertid forhindret, at nogle sandheder om det afghanske valg er ved at komme frem.

Der taltes først om ’uregelmæssigheder’ og ’snyd’. Nu står det klart, at der er tale om massiv valgsvindel. De internationale observatører, også fra EU, var ude af stand til at overvåge andet end specielt sikrede, udvalgte valgsteder. TV-billederne af køer ved valgstederne løj simpelthen. Det var ikke 50 procent, som deltog ved valget, som det blev påstået; tallet var langt lavere.

I nogle provinser var valgdeltagelsen på under 10 pct. Stort set ingen kvinder stemte. Rapporter om stemmesedler, der var til salg, og enhver anden tænkelig type valgsvindel florerer, hvad der er forventeligt, når det største svindelnummer er valget selv.

En afslørende flig af sandheden kom fra nogle engelske journalister i Afghanistan. Tom  Coghlans artikel til  The Times 21. august havde overskriften: ‘Ingen tegn på folk, der stemte, trods officielle påstande om det modsatte’.

Coghlan fortæller, at han overværede valget ved et lokalt valgsted fra kl. 8 om morgenen. En time senere havde han ikke set en eneste, der stemte. Og billedet i resten af Afghanistan var det samme, tilføjer han:

”Men valgstedet i Pul-e-Charki tegnede et mistænkeligt andet billede. Ialt var der allerede afgivet 5.530 stemmer ved præsidentvalget, ifølge listerne, som valgmændene førte ved siden af hver stemmeurne. I hver af boksene var et sært ensartet antal på 500-510 stemmer. Endnu mere imponerende var det, at omkring 3.025 af stemmerne var fra kvinder.
Hvis man antager, at den sidste vælger forsvandt mindst to  minutter før The Times ankom kl 7.55, må de valgtilforordnede ved de 12 forskellige stemmebokse have behandlet mindst 100 vælgerstemmer pr. minut fra valget begyndte.”

Masser af stemmer, altså. Men kun få vælgere. Et spøgelsesvalg, intet steds bare i nærheden af bare 50 pct, selvom man officielt kan få den procent, man måtte ønske. Fupvalget vil slå tilbage på dem, der bestilte, organiserede og hyldede det. Det har intet med demokrati at gøre. Det var ikke et fremskridt for det afghanske folk. Det var svindel fra A til Z.

Og i sidste ende er det bedøvende ligegyldigt om besættelsesmagternes mand i Kabul hedder Karzai eller Abdullah. Afghanerne vil ikke have nogen af dem, eller nogen besættelsesmagter i landet. De vil smide dem, deres løgne og deres væbnere ud.

Om fupvalget se

No sign of voters on election day in Afghanistan despite official claims
Tom  Coghlan i Pul-e-Charki, Kabul , Times 21.08.09

Spectre of unrest looms after Afghan polls marred by fraud
Kim Sengupta fra Nad-e-Ali, Helmand, The Independent 23.08.09

Netavisen 26. august 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne