De ledige tager skraldet. I Solrød.

 Af Gustav Bunzel, Landsorganisationen af Arbejdsledige

I Solrød Kommune vil man aktivere ledige ved at lade dem samle skrald, f.eks. på stranden og langs med jernbanerne. Borgmesteren (V) tænker især på de unge.

Der er helt givet alt for meget svineri i Danmark/Solrød. Mange vil sikkert synes, at det så kunne være fornuftigt at lade de ledige gøre noget ved svineriet. Hvad man så kan udtrykke mere eller mindre dumsmart.

Men problemet er jo ikke svineriet. Fjerner man det, er der bare gjort plads til noget nyt. Det er producenterne af affald, der er problemet. Som i de gode gamle dage hed skovsvin.
Undersøger man skovsvinenes efterladenskaber, vil langt det meste være emballage og reklame. Det er her problemerne skal løses. Dårlig forbrugermoral  og branche-egoisme.

Er det fornuftigt, at en kommune først løser sit affaldsproblem, når den kan råde over gratis arbejdskraft? Intet moderne samfund kan undvære et professionelt og centraliseret, stabilt fungerende renovationssystem med betydelig overkapacitet, der kan klare spidsbelastninger. Det må man betale de gængse lønninger for.

Hvordan vil det mon påvirke skovsvinene, hvis de ser, at deres miljøbesmudsning bliver fjernet gratis af  de sociale tabere?

Det står i loven, at aktivering skal være opkvalificerende. Men en hvilken som helst kommunikationsmedarbejder vil kunne beskrive hvad som helst som opkvalificerende.

Hvis de ledige i aktivering foretager sig noget fornuftigt for fællesskabet, vil de blot fjerne et tilsvarende antal arbejdspladser. En sådan aktivering skaber ledighed. Og kommunen løser kun nødvendige opgaver, når der er gratis arbejdskraft.

Gratis arbejdskraft kan man tjene penge på, eller spare. Der er mange andre interesser på spil. Som kommer før den lediges opkvalificering eller fællesinteressen. Hvis man gjorde aktivering til et frivilligt tilbud, ville mange af disse problemer forsvinde.

Landsorganisationen af Arbejdsledige
www.ladk.dk

Netavisen 15. juli 2009


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater