Tiljublet svindel

Leder
Kommunistisk Politik 24, 2008

Stein BaggerIT Factory lignede en rigtig kapitalistisk suceshistorie. Det nåede lige at blive udnævnt til årets IT-virksomhed og til årets vækstfirma, og skulle til at præsenteres som medsponsor for Bjarne Riis’ tourshow på to hjul, da jetset-direktøren Stein Bagger forsvandt fra jordens overflade på en ferie/forretningsrejse til Dubai.

Så brast boblen, firmaet blev erklæret konkurs, titlen ’årets entreprenørvirksomhed’ blev trukket tilbage af dagbladet Børsen og revisionsfirmaet Ernest & Young, der havde udnævnt og festet for det tre dage inden det hele brød sammen, cykelholdet måtte aflyse præsentationen af sin sponser og nytrykte rygmærker.

Luderjournalistikken, der ukritisk havde hyldet virksomheden og dens smarte direktør, forstummede og afløstes af den lige så systemukritiske sjakaljournalistik, og artige sager væltede frem i en lind strøm – om voldelige overfald, personlige bodyguards fra .HA, kontakter til dømte økonomiske svindlere, IT-firmaer, der rensede nettet for negativ omtale af IT Factory, om direktørens falske eksamensbeviser, og meget andet lusk.

Der manglede næsten en milliard kroner i succesfirmaet, der havde forbløffet alle med sin stejle vækstkurve. De fleste af pengene var lånt, næsten 350 millioner i Danske Bank, andre millioner i Nordea, Sydbank og diverse udenlandske finansselskaber.  Produktion og omsætning var der ikke meget af. Til gengæld var der gået flittigt til den med falske leasingkontrakter og andre givtige spekulationsfiduser, som er langt mere udbredte end både luder- og sjakaljournalistisk lader som om.

Nu står hele jetsettet, hele eliten, som holdt IT Factory og svindelnumrene oppe, med håret i postkassen, flade lommer, og en ubehagelig følelse af at være til grin. Danske Banks direktør Peter Straarup, cykelkongen Riis og hans team, som alligevel ikke kom til at hedde Team Saxo BankIT Factory, den fortabte komiker Finn Nørbygaard, idiotrevisorerne hos Ernest & Young, chefredaktionen på Børsen samt talløse andre medvirkende i svindelen kan falde hinanden om halsen og græde: ’Vi blev snydt! Vi blev fuppet!  Vi blev bedraget! Vi er uskyldige!”

Ingen vidste noget om noget.  Og allerhøjest råber bestyrelsesformanden for konkursboet, Asger Jensby.

Hvordan en højeksponeret virksomhed, der ikke producerede og ikke solgte noget af betydning, kunne fremvise gigantoverskud og kæmpeudbytter, var der ingen, der betyder noget ved musikken, der  bekymrede sig om.

En psykolog har fundet en forløsende formel: Den forsvundne direktør Bagger var en psykopat med en forførelseskraft, der ikke var ulig den kommende amerikanske præsident Barack Obamas. Og Hitler var i øvrigt gal!

Kapitalisme, spekulation og økonomisk kriminalitet er uløseligt forbundne. Det kan ikke være anderledes, forklarede Karl Marx for halvandet hundrede år siden. Profitjagten skaber motivet, og kapitalismens ’ubegrænsede’ muligheder skaber lige så ubegrænsede muligheder for svindel. Og lovgivningen er ingen forhindring, men en udfordring for en hærskave af kreative mennesker, der balancerer på tynde streger mellem bundlinjer og jura. De fleste økonomisk kriminelle pågribes aldrig. Nogle af dem bliver tilmed ministre.

Den fhv. Justitsminister,  nuværende erhvervs- og økonomiminister og konservative partileder Lene Espersen, kalder sagen om IT Factory ”tragisk”. Venstres erhvervspolitiske ordfører Jacob Jensen erklærer, at der ikke skal strammes på reglerne omkring selskabernes regnskaber:

“Det er ikke nødvendigvis reglerne, der er noget galt med, det kan det lige så godt være manden, der er noget galt med. Fordi der er en der har opført sig idiotisk, så skal det ikke gå udover de 99 af de andre 100 virksomheder.”

Det er hverken systemet eller lovgivningen, der er noget galt med. Det er hin enkelte kriminelle, den psykopatiske forfører, den gale bodybuilder. Når den tiljublede svindel bliver afsløret, kaster sjakalerne sig over kadaveret, som erklæres dødt, de store investorer anlægger sager, hvor de kan komme afsted med det, for at inddrive nogle af deres tab, medierne trives lige godt på succes og fiasko – og komedien går videre, og fortsættes i næste akt.

Netavisen 3. november 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne