Det kunne da godt ske …

Det er med særlig fornøjelse at jeg kaster mig over historien om svindelaffæren i IT Factory. DDet skyldes at jeg var ansat på CSC, mens bestyrelsesformanden for IT Factory Asger Jensby var direktør dér.

Strøtanker med portræt af Asger Jensby
Kommunistisk Politik 24, 2008

Når dette blad udkommer er der sikkert spundet en masse ender og kommet flere røverhistorier frem. Jeg vil gætte på at focus i medierne skifter fra at fremstille hvordan de rigeste narrer de mindre rige i spillet om magten over milliarderne til at focusere på voldsepisoder, involvering af svenske forbrydere og stakkels sportshold, der mister deres sponsorer.
I stedet har jeg forsøgt at at samle trådene til en rigtig gyser om, hvad der kan være foregået, bundet sammen af konkrete oplysninger og mine fantasier.

Asger Jensby Asger Jensby gik en lovende karriere i møde, med cand. merc. uddannelsen fra 1973 fik han straks ansættelse i IBM med handel og industri-kunder som arbejdsfelt. Med en ihærdig og målbevidst arbejdsindsats blev han efterhånden ansvarlig salgsleder for den offentlige sektor.

Asger havde dog ambitioner der rakte videre end til den offentlige sektor i Danmark, så i 1986 skiftede han til Quantor, et tysk firma og blev skandinavisk chef for Software AG allerede i 1988. Videre ud i verden fortsatte han i 1990 til det amerikanske firma Continuum, hvor han blev chef for Skandinavien og Benelux. I den periode rationaliserede IT-branchen gennem firmaovertagelser, hvilket førte Asger Jensby til Norge, hvor han var direktør frem til 1996 indtil firmaet blev opslugt af CSC.

Der blev han ansvarlig for finansielle services i Europa, mellemøsten og Afrika, hvilket gav ham lejlighed til at knytte kontakter, der senere skulle vise sig at være nyttige. I det hele taget gik det meste af hans arbejdstid med at knytte kontakter, som han mente kunne blive nyttige senere. I fritiden knyttede han kontakter bl.a. i ledelsen af fodboldklubben FC Århus.

I 2000 nåede han et af de mål, han uafladelig havde stræbt efter. Asger Jensby blev administrerende direktør for CSC Danmark og topchef for CSC Skandinavien. Et job han var psykopat nok til at kunne varetage.

Det var heller ikke småting, han fik udrettet. CSC blev sponsor for Bjarne Riis’ cykelhold og ofrede beløb svarende til 20 fuldtidstillinger i 2001 og 50 fuldtidsstillinger i 2002 på sagen, samtidig med at adskillige håbløse projekter plagede arbejdspladsen, den mest kendte af dem var Amanda-skandalen.

I det mere lyssky område blev der ofret trecifrede millionbeløb på indførelsen af rationaliseringsværktøjer, der aldrig kom  til at virke. Desuden lykkedes det ham stort set at udrydde alle mindre faste opgaver, da det jo ikke gav store indtægter med små opgaver, hvorfor mange medarbejdere var uden arbejdsopgaver i længere perioder.

På CSC og sikkert også andre steder før det, lærte Jensby hvordan man flytter formuer rundt mellem de enkelte landes afdelinger i et internationalt firma ved hjælp af priser og faktureringer, der udnyttede skattereglerne til et yderste. Imens blev han fætter Svend Aage Jensby udset til forsvarsminister og verden oplevede 11. september 2001, som straks satte gang i fornyede forsøg på at indgyde medarbejderne ’firmaånden’.

I løbet af 2001 fik AJ en henvendelse fra Michael Mathiesen, medlem af CSC-bestyrelsen og ejer af 2M Invest, som igen delvist ejede IT Factory om ikke CSC ville købe ITF. Det lykkedes ikke Jensby at overtale topledelsen til det, i stedet fik han ansat sin meningsfælle Stein Bagger, som ellers var på vej ind i CSC Sverige, som direktør i ITF. Det blev for en tand for meget og Asger måtte tage sit gode tøj og gå.

Straks stod Michael Mathiesen klar med et nyt job til Jensby, som genopretter af ITF, hvis han ville skyde nogen penge i foretagendet sammen med 2M Invest. AJ fik da også sat gang i JMI Invest ved den lejlighed og med lidt snilde lagt nogen penge i foretagendet. Nå, men så kom EDS på banen og ansatte AJ som direktør og ITF blev tilsyneladende gemt og glemt. Men EDS afgav nogen store ordrer til ITF på programmer, der aldrig blev brugt. Det holdt da også kun et ½ år, så var det ud i kulden igen i sommeren 2002.

Inden længe sidder Asger Jensby som bestyrelsesformand i Link2-it. Et netværk, stiftet af en anden af AJ’s kontakter. Det havde til formål at prakke alskens mindre firmaer, såkaldt helt nødvendige it-løsninger på, klædt på til fremtiden og web-løsninger og  jeg skal give dig. Meget af det noget, der aldrig kom til at virke. Der blev også tilbudt andre service-ydelser til medlemmer af netværket, såsom økonomistyring(!).

I 2003 går ITF igen, igen konkurs, der er nu smidt mindst 160 mio. kr. efter firmaet. Denne gang er JMI Invest på plads og klar til opgaven. Vennerne fra FC Århus Asger Jensby, Finn  Nørbygaard og Tom Mattiesen er klar til at outsource og vende udviklingen, så med en ringe investering på 10-15 mio. køber de godt halvdelen af konkursboet IFT, med samt de aftaler, der ligger med IBM om at kunne videresælge IBM-produkter. Den anden halvdel  står Agios med Stein Bagger i spidsen for.

Da det ikke skal være alt for tydeligt, hvad der foregår har JMI Invest også forskellige andre firmaer i deres portefølje. De fleste af dem har adresse samme sted, på Bregnerødvej 144.

Det går som alle ved forrygende godt. Pengene stryger ind i kassen, men hvad der egentlig bliver solgt fordamper i tågerne. Jo der sidder nogen udviklere og tilpasser IBM-platforme, bl.a. Lotus Notes og Oracle til at kunne købes og bruges digitalt med de programmer der tidligere er udviklet til de platforme. Enhver programmør vil nok nikke til den påstand, at det ikke kan gøres generelt, men der skal tilpasses specifikt til den enkelte opgave, hvis det skal have en brugsværdi.

Det går så godt at der kommer flere medejere og indskydere til, denne gang fra FLS. Hvorfra der også bliver tilført viden om internationale økonomiske skurkestreger. Der bliver også investeret i flere lovende firmaer, såsom Fullrate og Copy Tosh, mens dem, der ikke giver et stort overskud, bliver solgt fra.

I 2007 flytter Asger Jensby med familien til Norge, det er jo godt med et fristed, hvorfra der kan arbejdes i ubemærkethed og kontakterne til Norge har både han og Stein Bagger.

Desuden er der ved at blive lidt hedt i Danmark. En af de tidligste investorer i ITF, som investerede sammen med Stein Baggers via Agios United  vil have del i milliarderne. Han er blevet så farlig, at det har været nødvendigt at forsøge at lukke munden på ham. For ikke at vække mistanke må AJ nu også have bodyguards med sig, hvor han går.

I Kongsvinger, har Jensby brug for lokal opbakning og nye venner, så han lover at støtte det lokale fodboldhold med en masse millioner. Desværre ser det ud til at verdenskrisen er ved at indhente svindelnumrene, så for at vinde tid går Jensby ud i pressen den 24. november 2008 med nogen meget optimististiske meldinger om om IT Factorys fremtidsudsigter.

Stein og Asger aftaler med deres arabiske venner, hvorledes Stein skal forsvinde med størsteparten af pengene. Desuden aftaler de at han skal efterlade nøglen til de falske underskrifter, som Asger så passende kan finde …

… og de levede ikke lykkeligt mange år, for så holdt alle op med at udføre totalt unyttigt arbejde og pengene mistede deres værdi…

GBe

Netavisen 3. november 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne