FOA-aftalen: Et klokkeklart pamperforræderi

Konfliktkommentar
Arbejderpartiet Kommunisterne

Demonstration Aarhus 22. april 2008

Dennis Kristensen har gjort, hvad han skulle, og hyldes som en helt i medierne. Han har indgået forlig mellem FOA og Kommunernes Landsforening. Politikerne jubler, arbejdsgiverne er glade og LO-toppen ønsker FOA tillykke. Alle er tilfredse – bortset fra FOAs medlemmer, hvis interesser og kamp er solgt ud til spotpris. De er med rette skuffede og vrede.

For Dennis Kristensen og FOA-toppen har ikke engang fået opfyldt selv deres egne beskedne krav, som de på forhånd barberede medlemmernes forventninger ned til – et 15 pct. lønløft over tre år, alt iberegnet, og nedsættelse af en (lige)lønkommission på Christiansborg. Aftalen ligger milevidt fra kravene om 5000 kr. mere om måneden med et stort kontant løft lige nu..

Ifølge FOAs egne tal (og de er gjort op, så medlemmerne skal sige ja ved en kommende urafstemning) vil sosu’erne stige til  mellem 3000 og 4200 brutto om måneden ved afslutningen af den tre årige ok-periode. Pædagogmedhjælpere stiger mellem 2270 og 4170 kr. (en meget stor forskel) og dagplejerne med beskedne mellem 2570 og 2760 kr. over de tre år.

De 15 pct, FOA indtil i går krævede, ville alt iberegnet føre til en stigning på i nærheden af 5000 kr. i løbet af ok-perioden. Nu får man langt mindre.

Ønsket om en politisk  ligelønskommission med penge bundet i halen til at sikre mandeløn til kvindefagene er stadig en fugl på taget – og den er allerede fløjet. Et flertal af Christiansborg-politikerne har afvist den, og taler i generelle vendinger om en lønkommission, måske engang til efteråret. Underforstået: Når kampviljen og mobiliseringen er væk.

Dennis Kristensens og FOA-toppens kompromisvilje er en kniv i ryggen. FOA har på forhånd gjort indrømmelser nok. Nu hvor aftalen er indgået er der midt i mediejubelen grund til at hente de store ord frem: Her er der tale om et klokkeklart pamperforræderi.

FOA-aftalen er også en kniv i ryggen på de strejkende fra Sundhedskartellet og på de kampvillige pædagoger, der siger nej til ’deres’ ok-forlig. Køreplanen er at få den godkendt i FOA’s hovedbestyrelse og derpå efter vedtægterne sendt den til urafstemningen – men uden at fortsætte strejken. FOA vil indstille strejken allerede fra på onsdag. Det er en slagtning af kampen.

Vi opfordrer FOA’s medlemmer – strejkende som ikke konfliktudtagne – til at gøre deres protest mod ok-aftalen og FOA-toppens forræderi klar og synlig – og vi opfordrer til et ligeså klokkeklart nej ved en kommende urafstemning!

Netavisen 5. maj 2008


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne