Hvem ejer Nordpolen?

Kommunistisk Politik 17, 2007

Britisk-canadisk-amerikansk  ekspedition til Nordpolen.
Danmark er også med.

I den seneste tid er interessen for klodens råkoldeste og mest øde egne vokset enormt. Rusland har plantet et flag på havbunden i 4261 m under Nordpolen for at markere sit krav på området.

USA, Canada, Danmark og Norge har alle afvist russernes krav på undergrunden – og afviser at Rusland overhovedet har noget at gøre der.

Aviser som Jyllands Posten og Kristeligt Dagblad skriver ledere om den ’ny russiske imperialisme’.

Samtidig har også Canada meddelt, at det også gør krav på Nordpolen. Premierminister Stephen Harper sagde i en erklæring i Resolute Bay, Nunavut, ca. 595 km syd for Nord­polen, at landet vil bygge to nye militæranlæg i det arktiske område i et forsøg på at forfægte suveræniteten i området. Det skete kun en uge efter, at Rusland symbolsk hævdede sit krav ved at sende undervandsbåde til området med det symbolske flag.

USAs Geologiske Undersøgelser (USGS) vurderer, at havområdet under Det Arktiske Ocean, som rummer 1,2 mio. km2, sandsynligvis rummer en fjerdedel af verdens uopdagede forekomster af olie og gas. 25 pct! Det er nok til at starte et rustningskapløb og varme krige for.

Verdensnaturfonden WWF kræver i lyset af klimaændringerne en begrænsning af retten til at hente disse ressourcer op fra havbunden i de arktiske områder, som er allerhårdest ramt af den globale opvarmning. Organisationen har stillet forslag om at der laves en tilsvarende traktat for Nordpolen, som den der har været i kraft for Sydpolen siden 1959.

Videnskabsminister Helge Sander (V) mener, at WWF Verdensnaturfondens krav om at lave en traktat for at beskytte Nordpolens områder er urealistisk.
– Det har konsekvenser, jeg slet ikke kan overskue. Jeg kan ikke forestille mig, at Danmark skulle afskrive sig retten til at udnytte undergrunden, siger han.

Fra den danske statsminister lyder lidt andre toner – eller gør der?  Han opfordrer i al fald andre lande til at holde igen med at gøre krav på Nordpolen. Fogh mener tilsyneladende, at Nordpolen er fælleseje for verdenssamfundet.

– Der kommer ikke noget godt ud af, at forskellige lande gør krav på Nordpolen. Nu er jeg ikke ekspert, men jeg er tilbøjelig til at mene, at Nordpolen er fælleseje for verdenssamfundet, siger han.

Og det lyder jo meget rigtigt – men hvorfor vil Helge Sander så ikke være med til en aftale?

Helge Sander har sendt en gruppe danske forskere med den svenske isbryder ’Oden” til klodens nordligste havområder. Ekspeditionen skal blandt andet søge at bevise, at havbunden ved Nordpolen hænger geologisk sammen med Grønland via den undersøiske bjergkæde Lomonosov-ryggen. De data skal bruges til at gøre krav gældende under FN’s havretskonvention.

– Den igangværende ekspedition har ikke noget med olie og gas at gøre. Den handler alene om at dokumentere, hvorvidt Grønlands sokkel strækker sig ind under Nordpolen. Og hvis vi så får dokumenteret den ret og får den tildelt, vil det ikke være rigtigt at afgive retten, hvis der er så store energiressourcer i området, og det kan være med til at løse olieproblemer om 15-20 år, siger Helge Sander.

Efter at Danmark i 2003 underskrev FNs havretskonvention. Fra ratificeringen har Danmark 10 år til videnskabeligt at dokumentere sokkel- og andre geologiske sammenhænge, der kan understøtte et dansk-grønlandsk nordpolskrav. Frem til 2010 er der afsat hen ved en kvart milliard kr. hertil. Tilsvarende ekspeditioner foretages af de andre ’arktiske nationer’. Det ventes at FNs havretskomité vil afgøre spørgsmålet om ejerskab af Nordpolen i 2014.

-lv


Læs også:

Nordamerikansk integration og militariseringen af det arktiske område

Netavisen 1, september 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne