Populære danske soldater en myte

Irakere jubler over vellykket angreb på danske besættere

Kommunistisk Politik 11, 2007

Billederne af jublende irakere omkring en brændende dansk kampvogn gik verden rundt. De viste, at danskerne er lige så uønskede og upopulære som de andre besættelseshære.

Vi har før set billeder af irakere, der jublende omringer brændende kampvogne og jeeps for at fejre, at modstanden har fået ram på nogle besættelsestropper. Men det har været amerikanske eller britiske køretøjer, aldrig danske. For danskerne er populære og har gjort et velset stykke genopbygningsarbejde i Basra-området i det sydlige Irak, hedder det.
Det var endnu en myte, hvilket i denne sammenhæng er et pænt ord for systematisk løgn.

Den 14. maj gik sådanne billeder igen verden rundt. Denne gang var det danske besættere, der blev hårdt ramt. Den 20-årige kornstabel Henrik Nøbbe dræbtes, mens fem andre danske soldater og en irakisk tolk blev såret.
Og de lokale irakere i Al-Hartha ved Basra jublede over sejren.

Billederne er også en sigende illustration af, at de danske tropper ikke trækkes ud af det sydlige Irak, fordi der er blevet mere sikkert, sådan som Anders Fogh og hans medskyldige ministre hævder. De trækkes ud, mens en symbolsk helikopterenhed efterlades, fordi de har lidt nederlag. Den danske imperialistiske hær og Foghs kriminelle politik har lidt nederlag i Irak. De trækker sig ikke ærefuldt ud. De trækker sig ud med endnu en løgn i en krig, der fra start til slut har været kendetegnet af Fogh og Co.s systematiske og bedrageriske løgne over for den danske befolkning og alle andre – og for den sags skyld også over for folketinget.

De danske soldater faldt i et planlagt baghold. De to ramte delinger fra panserinfanterikompagniet fra Jydske Dragonregiment var tilkaldestyrker i forbindelse med afholdelse af et møde mellem dansk militær og irakiske myndighedspersoner, som modstanden var kommet under vejr med. En kampvogn blev ramt af en vejsidebombe, den anden deling blev angrebet og involveret i en ildkamp med modstandsfolk. Det var herunder, den 20-årige konstabel Henrik Nøbbe blev dræbt. I marts måned gav han et længere interview til Jyllands Posten, der afslører den herrefolks- mentalitet, de udsendte danske kolonisoldater udrustes med: ‘ Vi skulle betragte irakerne som undermennesker’ (Frit Irak Blog)

DR’s Nyheder beskrev irakernes glæde over at have fået ram på besættelsesstyrkerne ved et klassisk guerillabaghold således:
“Shiamuslimske militsfolk og sympatisører festede omkring et udbrændt dansk militærkøretøj, efter at de havde dræbt en dansk soldat og såret fem af hans kammerater ved byen al-Hartha.
Lokale beboere havde samlet sig omkring det brændende køretøj for at juble og danse, mens de triumferende bar rundt på en tilsodet militærhjelm, der havde tilhørt en af de danske soldater.

Angrebene er endnu et eksempel på, at den danske besættelsesstyrke har mere end nok at gøre med at forsvare deres baser, og at det er livsfarligt at bevæge sig rundt i området på grund af en stadig mere effektiv modstandsbevægelse. De danske elitetropper fra Jægerkorpset, der i al hast blev sendt til Basra-området for at ‘beskytte’ de danske tropper, efter at den danske krigsminister Søren Gade blev beskudt under et besøg på den velbeskyttede base, har ikke kunnet forhindre en optrapning af angrebene.

Det er et mere end tydeligt signal om, at det kan koste yderligere danske soldaters liv og førlighed, hvis de ikke trækkes hjem NU.

Netavisen 23. maj 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne