En lyssky retsstat

Leder
Kommunistisk Politik 9, 2007


– Det er nok noget af det mest alvorlige der er sket i Danmark nogensinde. Sådan var reaktionen fra landets justitsminister tilbage i september da flere personer var blevet anholdt i Vollsmose i Odense, anklaget for at forberede en terroraktion:   – PET har orienteret mig om, at når der er foretaget anholdelser i sagen nu, skyldes det, at det kan være mere vanskeligt præcist at vurdere, hvor langt fremme man har været i forberedelsen af en terrorhandling.

Fra starten var der en rådden lugt ved den skråsikre og dramatiske aktion. Det ellers tilknappede PET strøede omkring sig med hemmelige dokumenter på banegårde og i parker. Alle de i første omgang 9 sigtedes cpr-numre blev på denne måde lækket til pressen, få dage efter anholdelsen.
Ingen fra familien eller omgangskredsen kunne forstå, hvorfor politiet brutalt var kommet brasende midt om natten. Ægte solidarisk stillede de op for deres fængslede slægtninge, venner og kammerater.

I lang tid benægtede PET til gengæld de meget pålidelige vidneudsagn fra Odense, der kunne fortælle om en mystisk konvertit, der havde lusket rundt i kvarteret og moskeerne og nu pludselig var som sunket i jorden. Det viser sig, at hele den store ”terror”-sag byggede på en civil agent – og det var altså en løgn,  da justitsministeren fortalte,  at PET ikke kunne vurdere hvor langt fremme ”gruppen” var. Man har hele tiden selv haft den egentlige bagmand ansat. Ministerens egen rolle er ikke ubetydelig, da det i terrorsager altid er ministeren selv, der afgør, om der skal rejses tiltale. Der kan altså med rette rejses tvivl om ministerens habilitet, da der i slutningen af marts blev rejst tiltale mod 4 af de oprindeligt 9 anholdte i Danmarkshistoriens største terrorsag, for forsøg på at forberede terror.

Der tegner sig nu et ubehageligt billede af et politisk forehavende, som PET har haft gang i. Deres egen betroede medarbejder skulle forsøge at rekruttere nogle unge muslimer, gerne fra ghettoen i Vollsmose, til at sprænge et eller andet i luften.
Det skulle så ’bevise’, at krigen mod terror er nødvendig, og at terrorlovgivningen er et berettiget redskab. Der bliver ellers rettet stærk kritik mod hele konceptet om terrorkrig mange steder fra. I UK har man i øvrigt helt droppet betegnelsen ’krigen mod terror’.

Den omtalte civile agent havde tilsyneladende fået kontakt med PET i forbindelse med et tidligere arbejde som integrationsmedarbejder. Hans daværende chef udtaler til TV2, at medarbejderen kom i klammeri med en klient, der stak ham en lussing. PET-agenten brugte sin træning i selvforsvar og sparkede klienten ind i døren, så den blev smadret. Ifølge dokumenter fra Arbejdsskadestyrelsen blev hans erhvervsevne efterfølgende nedsat med 40 procent p.g.a. depression og angst.

Afsløringen giver et foruroligende indblik i efterretningsvæsenets kynisme. Det er uhørt at PET bruger en mand med psykiske problemer.
Agenten er den centrale brik i et løgnagtigt spil, hvor han af statsmagten blev udstyret med penge til køb af remedier og instruktion i fremstilling af sprængstoffer, samt udstyr til at båndoptage diskussioner om politik med de senere anholdte. Det er disse optagelser der nu – stærkt redigeret – bruges som ’bevis’ for farlige intentioner.

Hele sagen eksisterer ikke som andet end opspind fra en mentalt syg mand, der handler på instruks fra et kynisk og lyssky væsen. Lene Espersen må stilles til ansvar, og tiltalen må frafaldes.

Retssikkerheden eksisterede heller ikke på Jagtvej 69. Både lovgivere, domstole og ordensmagten opfandt deres egne regler, og i stedet for blot nogenlunde hæderlig journalistik optrådte politiet med den stærkt redigerede udgave af virkeligheden, der på moderne dansk hedder spin. Dagbladet Politiken har bragt en beretning fra rydningen,der fortæller hvordan politiet med hævede knipler, massivt brug af vandkanoner og tåregas, brugte næsten en time på at nedkæmpe  aktivister og musikere, der tilfældigt sov i ungdomshuset. Med sorte hætter over de forslåede hoveder blev de unge ført væk udenfor søgelyset. Overfaldet var planlagt helt ned til den lille og sigende detalje …

Disse afsløringer og en bebudet undersøgelse af rydningen har ophidset politiforbundet. Her vil man ikke love at stille op med samme ildhu,  hvis det hver gang kommer dertil at ’sandheden’ skal prøves ved en undersøgelse. De unge, der i pressen omtales som ’brugere af Ungdomshuset’, kunne med rette kaldes ’terrorister’, lyder det fra dets formand Peter Ibsen.

Med tanke på PETs allerede etablerede praksis må han vel mene, at de unge så skal sendes til hemmelige fængsler i udlandet langt væk fra presse, ytringsfrihed og andre demokratiske halvrettigheder.

Netavisen 26. april 2007


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne