En politik for folket kræver at magten er hos folket

Udtalelse ved Arbejderpartiet Kommunisterne, APK-Århus

Byrådet vil ikke lytte fornuft eller seriøse argumenter. De har lagt sig fast på at det er de ansatte og borgerne, børnene og de ældre der skal betale for kommunens dundrende underskud.

Hvor er pengene?

Århus er en by i vækst, men byrådet vil ikke betale for driften og vedligeholdelsen af de tilbud som den almindelige århusianer har brug for, for at få dagligdagen til at fungere.

Kulturhuset Huset som Århus byråd vil lukke.

Pengene forsvinder i prestigeprojekter, byggerier på havnefronten og motorveje og anden infrastruktur til gavn for gigantfirmaer.

Der bliver brugt masser af penge på at udlicitere opgaver med det argument at der skal være frit valg og at det er billigere. Frit valg og udliciteringer har betydet kæmpe udgifter, øget administration, dårligere service og dårligere arbejdsforhold for de ansatte.

Byrådet har lagt budget efter at der var stor arbejdsløshed og mange unge ledige som kunne tvangsaktiveres til at arbejde i kulturlivet, børnepasning og de grønne områder. I denne korte periode med spekulationsøkonomi (såkaldt opsving) er kommunen ved at gå på røven fordi man har gjort sig afhængig af dårlige konjunkturer. Og ikke har egne firmaer der kan tjene penge.

Demokratiet har spillet fallit

Socialdemokraterne og Venstre aftalte hovedlinierne i årets sparekatalog flere år tilbage. Under valgkampen i 2005 vedtog de et budget 2007 – 2009 med et underskud på 400 mio. om året, så de slap for at skære ned det år de skulle vælges. Nu er sandhedens time – valget var baseret på løgn og bedrag. Det er sket mange gange før og kun ved virkeligt massivt pres mod magtens mure begynder de at vakle.

At statskassen bugner, mens kommunerne må vende de sidste femører, er bestemt ikke en fejl og har intet med hinanden at gøre ifølge Thor Pedersen.

Wammen siger at underskuddet er regeringens skyld. Hvorfor tager byrådet så ansvaret? Hvorfor har man ikke forladt Kommunernes Landsforening (KL) og forhandlingerne med Finansministeren?

Hvorfor siger de ikke stop og bruger pengene som de siger at de egentlig gerne ville, eller overlader ansvaret for nedskæringerne til regeringen og bliver sat under administration. Regeringen kan næppe gøre det mere reaktionært end socialdemokraterne.

Den myndighed der udmønter en politik er så skyldig som den der bestemmer.

Fagbevægelsens egen mand, formanden for LO-Århus Hans Halvorsen sad med ved bordet og forhandlede forliget hjem. LO-Århus er også med i demonstrationen mod regeringen ved folketingets åbning den 3. oktober: ”Der skal skaffes flere penge til kommunerne nu”. Det er en uskøn dobbelt rolle at sidde med ved bordet i byrådet og tage ansvar for nedskæringer og bagefter lade som om man er imod. Hvis side er du på Hans Halvorsen?

Byrådets planer vil blive gennemført hvis vi ikke fortsætter protesterne med stadig større styrke.

Lad ikke byrådet vedtage budgettet uimodsagt den 5. oktober.

Solidaritet og fælles handling!

Skrot spareplan og velfærdsreform

Stop Foghs program for ‘minimalstaten’

Stop krigen. De danske tropper hjem!

 

Se også

15000 demonstrerede mod nedskæringer i Århus

Århus 12. september 2006: Megaprotest mod sparekatalog og velfærdsreform
Fotoreportage Kommunistisk Politik

Netavisen 20. september 2006


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne