Stop USA’s planer for Cuba

Kommunistisk Politik 15, 2006

På baggrund af Fidel Castros tilsyneladende svigtende helbred er USA’s regering allerede begyndt at lægge åbne planer for Cubas fremtid. Ud fra de historiske erfaringer med USA’s imperialistiske krav om „legitime interesse-områder“ er det et farligt varsel for Cubas fremtid. En række vidt forskellige venstrefløjspersonligheder har reageret med en åben opfordring til Bush-administrationen om at respektere Cubas suverænitet. Erklæringen er også en måde at mobilisere venstrefløjen globalt til at forsvare det cubanske folks selvbestemmelsesret.

Initiativtagerne til denne solidaritetserklæring er blandt andet:

Dario Fo, Italien; José Saramago, Portugal; Harry Belafonte, USA; Angela Davis, USA; Samir Amin, Ægypten; Manu Chao, Frankrig; Noam Chomsky, USA; Alice Walker, USA; Eva Forest, Spanien; Franca Rame, Italien; Wole Soyinka, Nigeria; Adolfo Pérez Esquivel, Argentina; Desmond Tutu, Sydafrika; Rigoberta Menchú, Guatemala; Nadine Gordimer, Sydafrika; Eduardo Galeano, Uruguay; Zhores Alfiorov, Rusland; Oscar Niemeyer, Brasilien; Mario Benedetti, Uruguay; Ignacio Ramonet, Spanien/Frankrig; Danny Glover, USA; Alfonso Sastre, Spanien; Francois Houtart, Belgien; Juan Gelman, Argentina; Frei Betto, Brasilien; Pablo González Casanova, Mexico; Russell Banks, USA; Bernard Cassen, Frankrig; Ernesto Cardenal, Nicaragua; Ariel Dorfman, Chile; Tom Morello, USA; Walter Salles, Brasilien; Blanca Chancosa, Ecuador; Egberto Gismonti, Brasilien; Andrés Gómez, Cuba; István Mészáros, Ungarn; Leonardo Boff, Brasilien; Tomás Borge, Nicaragua; Daniel Viglietti, Uruguay; Piero Gleijeses, Italien/USA; James D. Cockcroft, USA; Aníbal Quijano, Perú; Theotonio dos Santos, Brasilien; Pablo Guayasamín, Ecuador; Leonard Weinglass, USA; Susu Pecoraro, Argentina; Francisco de Oliveira, Brasilien; Graciela Duffau, Argentina; Ramsey Clark, USA og mange andre internationalt kendte personligheder.

Man kan skrive under på denne udtalelse her:
http://www.porcuba.org/index.php?lang=2

Cubas suverænitet skal respekteres

Den internationale appel lyder således:

Efter Fidel Castros meddelelse om sin helbredstilstand og den midlertidige overdragelse af sine poster er højerestående embedsmænd i USA kommet med endnu tydeligere udtalelser om Cubas umiddelbare fremtid. Handelsministeren Carlos Gutiérrez anså, “at tidspunktet for overgangen til et sandt demokrati er kommet”, og det Hvide Hus’ talsmand, Tony Snow, sagde, at hans regering “er parat og mere end villig til at yde humanitær, økonomisk og anden form bistand til Cubas folk”, hvilket bekræftes af præsident Bush.

Allerede på et tidligere tidspunkt havde “Kommissionen for Assistance til et frit Cuba”, ledet af udenrigsminister Condoleezza Rice, i sin rapport i midten af juli fremsat, at det er ”påtrængende at arbejde i dag for at garantere, at Castros regimes strategi for magtskifte ikke bliver en succes”, og præsident Bush sagde, at dette dokument “viser, at vi arbejder aktivt for en omvæltning i Cuba. Vi sidder ikke og venter på, at det skal ske af sig selv.”

Udenrigsdepartementet har understreget, at planen indeholder tiltag, som vil forblive hemmelige “grundet den nationale sikkerhed” og for at garantere, “at de kan gennemføres”.

Det er ikke svært at forestille sig, hvilke type tiltag det handler om, og hvilken type “bistand” man bebuder, taget den nuværende USA-administrations militariserede udenrigspolitik i betragtning og dens deltagelse i Irak.

I lyset af denne voksende trussel mod en nations integritet, mod freden og sikkerheden i Latinamerika og verden kræver vi, at USA’s regering respekterer Cubas suverænitet. Vi må for enhver pris forhindre nye aggressioner.

Løslad The Cuban Five

I otte år har fem cubanere været fængslet i USA på falske anklager om spionage. Den 9. august afviste en amerikansk retsinstans, at der kunne gennemføres en ny retssag. Den amerikanske komité for løsladelse af de fem cubanere protesterede sammen med den amerikanske advokatforening National Lawyers Guild mod afgørelsen – og har indkaldt til en stor demonstration i Washington for deres løsladelse. Den finder sted den 23. september.
Der er mere en 250 komiteer til forsvar for ‘The Cuban Five’ verden over. De fem blev arresteret af FBI for otte år siden og blev idømt langvarige fængselsdomme i juni 2001. Gerardo Hernandez er idømt dobbelt livstidsstraf, Antonio Guerrero livstid, Ramon Labaniño livstid, Fernando González 19 år og René González 15 år.
Deres ‘forbrydelse’: Disse cubanske statsborgere optrevlede et eksilcubansk attentatkomplot, der kunne have kostet hundreder af cubanere og amerikanere livet.
Det koster dyrt at imødegå amerikansk terrorisme i USA …

Netavisen 18. august 06


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne