USA håner verden: Hemmelige CIA-fængsler og ulovlige torturflyvninger

Kommunistisk Politik 24, 2005

Den amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice har været i Europa for at meddele, at USA hverken vil bekræfte eller benægte, at CIA opererer hemmelige fængsler i østeuropæiske lande (indbefattet nuværende EU-lande som Polen og et land som Rumænien), i Nordafrika, Thailand og Afghanistan med henblik på at opnå tilståelser ved brug af tortur.

I stedet truede Rice de europæiske lande til ikke at stille spørgsmål herom, men forlangte deres ubetingede støtte i den såkaldte ‘krig mod terror’.

Samtidig argumenterede hun for, at de såkaldte ‘renditions’ (udleveringer – dvs ‘overførsel af fanger til et andet land til forhør’), som amerikanere foretager, er lovlige efter international ret.
– Det eliminerer ‘statsløse’ terrorister, sagde hun – og tilføjede at USA søger garantier for behandlingen af fanger fra de nationer, som modtager dem. Hun forsikrer om, at USA ikke går ind for tortur!

Amnesty International har afsløret, at der er foretaget mere end 800 overflyvninger med landinger i europæiske lufthavne. 50 CIA-flyvninger alene i den irske Shannon-lufthavn. Også Tyskland, Danmark, Sverige, Island, Grønland, Ungarn,. Italien, Portugal, Spanien og Marokko har registreret sådanne flyvninger.
– At flyve arrestanter til lande, hvor de risikerer tortur eller anden dårlig behandling er et ligefremt og direkte brud på international lov med eller uden såkaldte ‘diplomatiske forsikringer’, siger Claudio Cordone, Amnesty International.

EU er under pres også fra befolkningerne om at fjerne de hemmelige fængsler og stoppe de ulovlige CIA-overflyvninger. Den har bedt USA om en forklaring på afsløringerne, som først blev bragt i amerikanske medier, tæt på USA’s regering.

I sidste uge advarede Holland Washington om, at hvis den fortsat forholdt sig tavs om rapporterne om de hemmelige fængsler i Østeuropa, ville det kunne have konsekvenser for hollandsk deltagelse i amerikanske militærmissioner.

Den hollandske udenrigsminsiter Ben Bot sagde i sidste uge i det hollandske parlament, at ‘USA skal holde op med at krybe i skjul. Det vil alt sammen komme frem, før eller siden.’

Hele sagen bekræfter mistanken om, at CIA opererer et globalt anlagt fængselssystem, hvor tortur er sat i system, og hvor fanger kan transporteres fra det ene land til det andet. Abu Ghraib er blot en del af dette system.

USA’s hemmelige fængsler og globale tortur-menageri er en hån mod selve ideen om et internationalt retssamfund.

Netavisen 7. december 2005

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne