Nyliberalismen i gryden  

Af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 12, 2005

Når krigskammeraterne Bush og Fogh mødes den 6. juli under den amerikanske præsidents ‘ærefulde’ Danmarksbesøg vil propagandafanfarerne om ‘det nære venskab’, ‘de fælles værdier’ og ‘kamp for demokrati og frihed’ klinge hult gennem medierne.

For det er krigsforbrydere med blod på hænderne og titusindvis af lig i lasten, som træffes, selvudnævnte eksportører af ‘den vestlige civilisation’ og nyliberalismens og den fri markedsøkonomis velsignelser til en verden, som er gået til modstand mod den. Det er torturbødler og menneskeretskrænkere. Danmark er et skattet medlem af den reaktionære ‘koalition af villige’ lakajer, som støtter Bushs verdensherskerdrømme.
Blandt de særlige ydelser er at stille da nsk luftrum til rådighed for amerikanske militærfly til at transportere fanger fra ‘krigen mod terror’ til torturkamre i f.eks. Uzbekistan, hvor USA har en nær allieret i den diktatoriske præsident Islam A. Karimov. Hans specialitet er at koge tilfangetagne modstandere levende. Han gav også ordre til forrige uges massakre på over 1000 mænd, kvinder og børn i byen Andijon, som han betegnede som ‘islamiske terrorister’, en massakre, som overgår den i Beslan.

Hvad der er tilbage af den amerikanske hærs fanger, når de har været i Karimovs gryder, er der ingen, der ved. I den amerikansk-uzbekiske alliance indgår “Camp Stronghold Freedom”, eller K2, en amerikansk flybase ved den sydlige by Khanabad, oprettet med henblik på invasionen af nabolandet Afghanistan, og som stadig spiller en vigtig rolle i USA’s ‘terrorkrig’. Karimov er derfor fredet.

Den amerikansk-danske alliance, som Bush og Fogh vil hylde med kvalme ord, er krigsmagernes, torturbødlernes og verdenserobrernes kriminelle koalition. Alt hvad der er anstændigt og progressivt i Danmark vil protestere mod den ved at vise verden, at Bush heller ikke er velkommen her.
Bush-besøget omgærdes af de største sikkerhedsforanstaltninger nogensinde. Han vil som altid blive indkapslet i en glasklokke af sikkerhedsfolk, medier og politi, som skal holde masserne væk. Der er allerede nu gang i propagandakampagnen mod krigs- og Bush-modstandere, mens overvågningen af venstrefløjsorganisationer og arabiske miljøers forstærkes.

Protesterne vil blive omfattende og strække sig over tre dage. Fra mandag den 4. juli – den amerikanske nationaldag – til det officielle statsbesøg onsdag den 6. juli. En lang række protester og arrangementer er ved at blive etableret landet over, kulminerende med en stor demonstration i København den 6., der når Christiansborg ved 16-tiden.

I den sammenhæng er der oprettet en bred koalition af organisationer og aktivister, som vil protestere mod Bush og mod den amerikansk-danske alliance: STOPBUSH.DK.
Krigsmodstandere, antiglobaliseringsaktivister, fagligt aktive, studerende og skoleelever – kort sagt hele det kæmpende Danmark – indgår i protesten. Hvor omfattende og synlig den bliver, er op til folks egne initiativer, fantasi og mobiliseringsevne.

Danmark er kun et stop på vejen. Det egentlige mål for Bush er deltagelsen på imperialistmagternes G8 topmøde i Gleneagles, Skotland, der begynder den 6. juli. De danske protester er også kun en del af de protester, Bush vil støde på. Der vil være hundredtusinder på gaden, som vil kræve stop for de blodige imperialistiske krige som i Irak og Afghanistan og for nyliberalismens hærgen kloden over med katastrofale nedskæringer af den offentlige sektor og de sociale budgetter, som har fået massearmoden til at eksplodere på alle kontinenter. De vil protestere mod miljøødelæggelser tortur og menneskerettighedskrænkelser – mod hele den katastrofekurs, som imperialismen med Bush og Co i spidsen har påtvunget verdens folk.

Nyliberalismens diktater har betydet ruin for talrige lande. Det afrikanske kontinent er ved at gå til i fattigdom og sygdom. Det latinamerikanske summer af oprør og protest. Det irakiske og palæstinensiske folk har rejst sig til væbnet modstand og støttes af alle Mellemøstens folk og alle progressive verden over. Og nu har de europæiske arbejdere og folk også kastet sig ind i denne store proteststrøm med deres Nej til den nyliberale unionsforfatning.

Tony Blair arbejder hårdt for at pynte nyliberalismens og G8’s blakkede renomé ved at samle nogle krummer ind til de gældsplagede lande i Afrika, som adlyder nyliberalismens diktater – og ved at lade som om, man gør noget ved den voksende globale miljøkatastrofe.
Det er udspekuleret bedrag. Folkene befinder sig i nyliberalismens sorte gryde. Protesterne mod Bush og G8 vil vise, at folkene er parat til at kaste nyliberalismen i gryden.

Netavisen 9. juni 2005


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne