Hvordan går det i Afghanistan?

Af Klaus Riis
Kommunistisk Politik 20, 2004

Vi ved, hvordan det går i Irak. En omfattende modstandskamp er i gang mod de amerikansk-ledte besættelsesstyrker. USA og dets lakajtropper har indledt en storoffensiv, som spreder mere død og ødelæggelse, nye store civile tab. Irak er bogstavelig talt blevet bombarderet årtier tilbage, mens Bush og Fogh og de andre krigshøvdinge insisterer på, at den ulovlige aggressionskrig var berettiget, og at der sker afgørende fremskridt for økonomi, demokrati og menneskerettigheder.

Vi ved, hvordan det går med Palæstina. Israel har frie hænder til at gennemføre en total ødelæggelse af det palæstinensiske samfund, knuse al modstand gennem statsterror, massakrer og summariske henrettelser og bygge en ulovlig apartheidmur. Den såkaldte ‘fredsproces’ er effektivt begravet af de israelske tanks, selvom Bush og Per Stig Møller stadig taler om ‘en levedygtig palæstinensisk stat’.

Vi ved, hvordan det går med ‘krigen mod terror’, det amerikanske skalkeskjul for imperialistisk aggression: Verden er blevet et mindre sikkert sted.
Men hvordan går det egentlig i Afghanistan, hvor den endeløse ‘krig mod terror’ blev indledt under kodenavnet ‘Infinite Justice’ – ‘Uendelig retfærdighed’?

Det går rigtig skidt for Afghanistan og afghanerne. Selvom Danmark er en særdeles aktiv deltager i den internationale besættelseskoalition, som styres af USA, og har været i krig i Afghanistan fra starten, er det ikke meget som slipper ud i form af nyheder eller beretninger hverken fra militæret eller den såkaldte frie presse. En underlig form for selvcensur synes at have grebet chefredaktionerne. Det er nærmest blevet en offentlig hemmelighed, at Danmark stadig er i krig – også dér.

Efter 3 års besættelse afholdes der nu valg. De amerikanske medier, som ukritisk gengives her, jubler over ‘det første demokratiske valg nogensinde’. Afghanistan er ifølge propagandaen befolket af lykkelige frigjorte kvinder med stemmeret, anført af en karismatisk præsident ved navn Karzai, hvis popularitet vil indsætte ham som ‘valgt’ præsident, og ikke bare som amerikansk indsat lakaj.

Sandheden? Under det amerikanske styre er Afghanistan er blevet verdens heroinleverandør nr. 1. Det overgår tilmed Burmas berygtede Gyldne Trekant, og står for hen ved ¾ af verdens opiumsproduktion. Siden amerikanerne kom til magten – med dansk bistand – er der blevet dyrket flere opiumsvalmuer end grønsager. Sidste år blev produktionen af opium anslået til en værdi af 2.3 milliarder dollars. Den er vokset i år – og udgør langt størstedelen af Afghanistans (eksport)indtægter.
Under taliban-regimet var valmuerne næsten blevet udryddet.

Taliban-styret blev væltet i en krig, hvor den amerikanske krigskoalition støttede sig på Nordalliancen – en koalition af afghanske krigsherrer og opiumskonger, som talibanerne havde afsat.
Krigshøvdingene kom tilbage til magten og genoprettede deres høvdingedømmer, med blomstrende valmuemarker og hver sin private milits. Indtægterne fra opiumen finansierer luksusliv og deres militser.

Men det amerikanske Afghanistan har også fået to andre, nye indtægtskilder: Den ene er børn, den anden menneskelige organer. Unge afghanske piger sælges til amerikanske købere til sex. Børn er blevet en handelsvare. Og det er en almindelig foreteelse, at der findes lig af unge mennesker, hvis hjerter, levere, nyrer, eller tilmed øjne, omhyggeligt er skåret ud. Der går ikke noget til spilde. Kaldes det mon ‘organisk landbrug’, spørger en kritisk amerikansk journalist.

USA’s allierede – krigs- og opiumsherrerne (og ikke det ‘besejrede’ Taliban) – kontrollerer det meste af Afghanistan uden for Kabul-området, hvor kransekagefiguren Karzai residerer under massiv international militær beskyttelse.
Nu skal han vinde det ‘demokratiske’ valg – og det vil han også gøre, for krigshøvdingene har deres egne metoder.
Journalisten Chris Floyd rapporterer fra den afghanske valgkampagne, at krigshøvdingenes opfordring til at stemme lyder sådan her:
‘Stem på præsidenten – eller vi brænder jeres huse ned!’

I det amerikanske Afghanistan hersker kaos og middelalderligt barbari. Det er mordernes, tyvenes og gangsternes paradis. Afghanske kvinder sætter ild på sig selv i voksende tal for at undgå misbruget.

Hvad skal danske soldater i Afghanistan? spurgte Anders Fogh i sin åbningstale til folketinget. Han svarede ikke på det. Måske det er for pinligt …

Netavisen 7. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne