Befriet italiensk gidsel: ‘Den irakiske modstand er retfærdig’

Den ene af de nyligt løsladte to kvindelige italienske gidsler i Irak, Simona Torretti, siger, at de irakiske guerillaer fører en retfærdig kamp mod de amerikansk-ledte styrker og den irakiske ‘marionetregering’.
Hun opfordrede også Silvio Berlusconi-regeringen til at trække de italienske tropper hjem fra Irak.

Simona Pari (tv) og Simona Toretti ved ankomsten til Rom tirsdag

– Det sagde jeg før kidnapningen og jeg gentager det i dag, sagde Torretti i et interview offentliggjort i den italienske avis Corriere della Sera den 1. oktober.
– Man må skelne mellem terrorisme og modstand. Guerillakrigen er retfærdig, men jeg er modstander af kidnapningen af civile.

Torretta og hendes kollega Simona Pari, begge 29, blev løsladt tirsdag, tre uger efter de var blevet bortført fra deres kontor i Bagdad.
Simona Toretta betegner Allawi-styret som ‘en marionetregering i amerikanernes hænder’ og konstaterer, at de planlagte valg i januar ikke er legitime:
– Under min tilfangetagelse … er jeg kommet til den konklusion, at det vil tage årtier for at få Irak på fode igen, siger hun.

Torretta boede i Irak både før, under og efter den amerikansk-ledte invasion. Hun siger, at hun ønsker at vende tilbage til landet trods sine prøvelser – men ikke så længe der er amerikanske tropper: – Jeg må vente indtil den amerikanske besættelse er ophørt, sagde hun.

Den italienske premierminister Berlusconi har afvist vedholdende rapporter om, at hans regering har betalt en løsesum på op til en million $ for frigivelsen af de to kvinder.
Torretta siger, at hun ikke er klar over, hvorvidt der blev betalt en løsesum eller ej:
– Hvis der blev betalt løsepenge, er jeg meget ked af det. Men jeg kender intet dertil … jeg tror at (kidnapperne) var en meget politisk religiøs gruppe, og at de til slut blev overbevist om, at vi ikke var fjender.

Lederen af italiensk Røde Kors Maurizio Scelli, som spillede en rolle ved løsladelsen af de to kvinder, har bestemt afvist, at der blev betalt løsepenge.

På en pressekonference i Rom tilføjede hun, at kidnapperne bad om deres tilgivelse, da de forstod at de var i Irak for at hjælpe de lokale irakere.
– Forholdet blev forbedret. De tjekkede hvem vi var. De gav os håndklæder og sæbe og bøger om islam, og fik os til at læse Koranen.
– Vores behandling var privilegeret, måske hjalp det at vi er kvinder, sagde Toretta.

Hele Italien fulgte med i kidnapningen. De italienske kvinder arbejdede for en humanitær gruppe – Bridge to Baghdad (Bro til Bagdad) – som har været aktiv i Irak siden den første Golfkrig i 1991. To irakere fra den samme gruppe blev også løsladt i tirsdags, hvor de to Simona’er blev fløjet til Italien i et militærfly.
Mindre end en uge før deres løsladelse hævdede to arabiske hjemmesider, at de var blevet henrettet.

Berlusconi har ikke kommenteret Simona Torettis vurderinger eller hendes krav om italiensk tilbagetrækning, som også under kidnapningen blev fremført massivt af den store italienske antikrigsbevægelse.
Men Federico Bricolo, et medlem af det ekstreme højreparti Liga Nord, der indgår i regeringen, erklærede:
– Det er skammeligt at se de to Simona’er udnytte deres berømthed politisk og kræve … tilbagetrækning af tropperne.
Mindst 17 italienske soldater er døde i Irak.

Netavisen 2. oktober 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater