Efterlønnen giver ny diskussion

Beskæftigelsesministeren finder det både rimeligt og sagligt, at medlemmer af a-kasser, der er fyldt 55 år, før dagpengeperioden udløber, bevarer retten til dagpenge indtil 60 års-fødselsdagen, hvis de i øvrigt opfylder alle krav for at gå på efterløn som 60-årige.

Del-og-hersk har alle dage været magthavernes foretrukne taktik, når det gælder om at fastholde undertrykkelsen. Opdelingen af arbejdere i arbejdende, arbejdsløse dagpengemodtagere, revalidender, kontanthjælpsmodtagere osv. får nu en yderligere “kaste”.

Der skal fremover være forskel på, om man er dagpengemodtager eller dagpengemodtager – alt efter om man har valgt retten til efterløn eller ej. Arbejdere, som har valgt at betale til efterlønsordningen, modtager nu en ekstra begunstigelse i form af garanteret dagpengeret efter det fyldte 55. år. Arbejdere, der fravalgte ordningen uden at kende denne konsekvens, står med skægget i postkassen.

I et svar til Enhedslistens Søren Søndergaard bekræfter beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), at medlemmer af a-kasser, der enten ikke opfylder anciennitetskrav til efterløn eller har valgt ikke at betale efterlønsbidraget, ikke har samme ret til forlængelse af dagpengeperioden.

– Den gældende bestemmelse har til formål at imødegå forringelser for ledige, som i en længere årrække har indbetalt kontingent og efterlønsbidrag til en a-kasse, og som derfor har en berettiget forventning om at kunne tilrettelægge fremtiden i overensstemmelse hermed. Samme hensyn er i sagens natur ikke til stede i forhold til medlemmer, som på grund af fravalg af efterlønnen eller for kort medlemsanciennitet under ingen omstændigheder kan opnå ret til efterløn. Jeg mener derfor, at den eksisterende sondring på dette område er rimelig og sagligt begrunde
t, skriver Claus Hjort Frederiksen.

Netavisen 25. august 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater