“Fra begyndelsen til enden”

Strøtanker
Kommunistisk Politik 7, 2004

Demonstrationer, irakisk modstand, høring om krigsgrundlaget, film og koncert mod ‘USAs forbandende krige’. Antikrigsbevægelsens aktiviteter er voksende.

‘Fra begyndelsen til enden’ er titlen på Mai Wechselmanns nyeste film, som Valby mod krig viser tirsdag den 6. april kl. 19.30 i Valby medborgerhus, Valgårdsvej 4 ved Toftegårds plads.
Lørdag den 28. februar så jeg sammen med omkring 200 andre filmen, da Dokumentationscenteret for Historieforfalskning viste den i Byggefagenes hus.

Leif Larsen skriver om filmen:
“Det var en stærk film; men også en smuk film. Som en af deltagerne udtrykte det “en meget smuk film (hvis livets, politikkens og krigens grumhed kan siges at kunne skildres “smukt”) synsvinklen var i hvert tilfælde på livets, menneskets og fremskridtets side.”

Filmen fortæller om et Irak, hvor demokratiets vugge stod for mange tusinde år siden og frem til i dag, hvor tusindvis af USA-bomber har smadret alt: vejnet, el- og vandforsyninger, ødelagt huse i titusindvis og frem for alt, kostet mange irakiske børn og voksne livet.
En destruktion så utroligt effektivt gennemført af en stat, der kalder sig demokratisk, at det næsten ikke er til at fatte.

Fra koncerten “USA’s forbandede krige”med Røde Horn og Röda Kapellet lørdag den 20. marts

I de 80 minutter filmen varer, panorerer kameraet hen over ødelæggelser, menneskelig nød og elendighed, billedet af mange børn, ramt af leukæmi eller af børn, ramt af små raffinerede stålkugler, som amerikanske politikere og våbensælgere udelukkende ønsker at kvæste og dræbe flest mulige mennesker med. Børn ligger på sygehuse i Irak og venter på at dø, fordi der ikke er medicin til dem.

Svenske medier har rost filmen meget. “Godt gået. Chokerende film”, skriver Sveriges største avis, Aftonbladet. “Virkelig god. Ødelæggende. Imponerende”, skriver Expressen
“Olien er det globale skæbnespørgsmål, og det bedste emne i filmen “Gøteborg Posten.”Bør få den største journalistpris”, skriver det svenske fagblad “Journalisten”.”

Andetsteds i Kommunistisk Politik omtales sikkert et arrangement i København af Komiteen for et frit Irak tirsdag den 30. marts og så er der Grundlovskomitéens alternative høring den 15. april: dette skrives kort efter demonstrationen på årsdagen for Danmarks indtræden i de krigsførendes rækker, markeret med større kreativitet end jeg har set i lang tid.
På vej til Rådhuspladsen sagde busschaufføren:
– Desværre kunne jeg ikke få fri, men resten af min familie er der.

På vej efter demonstrationen til koncert med Røde Horn og Röda Kapellet, sagde min medpassager:
– Bare jeg havde vidst det, vil du sende mig en mail, næste gang, der sker noget? Vi er jo mange, der gerne vil være med, men har svært ved at få tid til at deltage i mange møder, så vi ved ikke altid, hvad der foregår.

“I feel like I’m fixing to die – rag” med tekst af Country Joe (Vietnam)

Koncerten “USA’s forbandede krige” leverede en total-oplevelse med historisk-politiske kommentarer, der satte de enkelte stykker musik ind i sammenhæng med USA’s militær-industrielle kompleks sammen med et lysbilledshow, der viste krigenes rædsler og folkenes modstand.

Således ser vi at den omfattende medie-boykot medvirker til at modstanden mod Fogh-regeringens USA-følgagtige, menneskefjendske og krigsliderlige politik til stadighed finder nye veje.

 

Netavisen 22. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne