Foghs forårsfest – uden de fleste

Leder
Kommunistisk Politik 7, 2004

Regeringen har besluttet at bestikke nogle vælgere for at sikre sig genvalg – til en pris af 9 milliarder kr. En forårspakke, en forbrugsfest, en gaveregn (gentager medierne) – men Fogh glemte at invitere de fleste danskere. Godt halvdelen er ikke med, når festen går i gang: Det er de lavtlønnede – som kassedamer, rengøringsassistenter og andre servicearbejdere – det er de studerende – det er de arbejdsløse – det er pensionisterne.
Det er kort sagt dem, der ikke har nok til normalt forbrug, og meget godt kunne bruge lidt ekstra.

Til gengæld har Fogh inviteret en række af landet topchefer. De har gjort det rigtig godt. De har allerede holdt lønfest i år. Direktørerne fra KFX-selskaberne er steget med hele 10,6 pct. fra 2002 til 2003. Det er suveræn Danmarksrekord i lønstigning.

Højdespringere er Carlsberg Breweries, hvor lønnen stiger fra 5 mio. kr. til 5,7 mio. i gennemsnit i direktionen, Danske Bank, der øger til 5,5 mio. fra 4,3 mio. kr. samt Novo Nordisk, der går fra 3,8 mio. kr. i gennemsnit til 4,3 mio.
De er alle med i Foghs party (parti). F.eks. TDFs topchef Henning Dyremose. Indtil nu 1 millioner årligt. Den stiger med 13 pct. – 1 million kr. om året. Og så skattelettelserne oveni. Det hele falder på et tørt sted.
Jo mere man betaler i skat, jo større glæde får man af skattelettelserne.

Også den almindelige LO-familie vil blive tilgodeset. Henved 1000 kr. mere om måneden, siger regeringens propaganda. Det forudsætter bare, at begge har gode jobs , og at ingen er arbejdsløs. Tussen er vel værd at tage med, selvom det ligger langt under direktørglæden.
De fleste danskere er glade for forårspakken, viser en meningsmåling i Berlingske Tidende.
De fleste har endnu ikke fattet, at de får – ingenting!

Til gengæld tilbyder den konservative finansordfører Lars Barfoed en forklaring til alle de lavtlønnede og dem på overførselsindkomster:
– Man kan nu en gang ikke give skattelettelser til folk, som ikke betaler skat, siger han til Politiken.
Og det ville unægtelig være sandt, hvis det nu var sandt, og ikke blot et udtryk for regeringens forkærlighed for løgnen.
Fogh-regeringen regner ikke de lavtlønnede og de arbejdsløse til menneskenes kategori: De er ikke skatteydere, mener de. Og måske er der heller ikke så mange potentielle stemmer at hente der.

Til de arbejdsløse har Lars Barfoed en særlig trøst i stedet for kontanter:
– Denne her pakke er til gavn for alle, også de ledige, fordi den skaffer flere i arbejde.
Det hersker der nu tvivl om. Skattelettelser er ikke det sikreste middel til at skabe jobs. For øjeblikket afprøves det af Fogh-regeringens store amerikanske forbillede. Der udebliver beskæftigelseseffekten. Man taler om ‘det jobløse opsving’.

Dansk Folkeparti – regeringens dårlige sociale samvittighed – er klar over, at den er helt gal. Som et plaster på det åbne sår har partiet indgået en aftale med V og K om 410 millioner kr. ekstra til den såkaldte ældrecheck. Antallet af modtagere af checken udvides fra 120.000 til 170.000.

De studerende, der forkæles hjemme, har det derimod for godt, mener regeringen og dens støtteparti. De skal betale for at enlige studerende med børn på SU får noget mere. Til gengæld skæres det særlige børnetilskud til enlige forældre. (De er alligevel næppe regerings/DF-vælgere).

Nettoresultatet af hele festen for en lavlønnet og/eller arbejdsløs familie med en hjemmeboende gymnasiast på 18 vil dermed være et månedligt minus på 400 mærkbare kroner.

Nå – men der må vel være håb for kassedamerne og andre lavtlønnede ved overenskomsterne? Hvis regeringen ikke vil, så vil den socialdemokratisk ledte fagbevægelse vel gøre noget.
Det kommer man til at kigge længe efter. Den netop aftalte mæglingsskitse mellem DA og LO giver ikke noget til folk på mindsteløn. De på forhånd dyrtidsædte småpenge ligger milevidt fra det solidariske krav på 110 kr. i timen, som arbejderpladserne massivt har rejst sammen med andre solidariske krav.

Solidariteten fra LO-toppens side har det ikke så godt. Den fører også Fogh-politik.
De arbejdsløse og andre på overførselsindkomster har heller ikke udsigt til noget som helst. Det er både Fogh-politik, socialdemokratisk politik og unionspolitik.
Foghs forårsfest ligner et selskab i Rotary-klubben – tilsat et par arbejdere i jakker og slips.
Vi andre må nøjes med forår og tomme lommer.

Netavisen 24. marts 2004


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne