Hvem skal have den sidste olie?

Kommentar
Franz Krejbjerg

Under G. Bush Jr. er politik blevet henvist til rollen som forberedelse til krig. Vi skal igen lære at krigen er uundgåelig, og ikke nok med det, vi skal fyldes med glæde og stolthed over at vi er blevet denne skæbne til del. Som verdensborger er du også forpligtet – ‘den der ikke er med er imod’

Vi er i krig, som generationer før os. Gennem tusinder af år. Denne er krigen om den sidste olie. Verdens olie resurser, den livsnødvendige energikilde i de vestlige samfund, er ved at slippe op.

Adgangen til billig olie er det der gør USA til en Supermagt, uden olien ville bombeflyvemaskinerne og rumraketter være bundet til jorden. Krigsmaskinen er det der fastholder USA på toppen. Men Krig er dyrt, meget dyrt og uproduktivt i alle betydninger. Kun en gevinst der modsvare indsatsen kan holde krigen kørende og fastholde USA’s position.

En sejr er derfor altafgørende, krigsmaskinen er købt, pengene brugt. Gevinsten, der skal modsvare indsatsen, er fuld kontrol over olie resurserne de næste mange år. Sjældent vil en krig udført udenfor for egne grænser få en sådan vital økonomisk betydning. Skiftede Europa side i krigen ville USA stå overfor sin skæbnetime. Og den forræderiske tanke skal da nok havde strejfet en eller anden forbundskansler, og givet Bush Jr. ekstra incitament til at slå til nu.

Vindes krigen mod Irak er herskeriget til gengæld sikret et strategisk forspring i de kommende krige. Krigen mod Iran og forberedelsen af en ny magtelite i en række usikre bastioner i mellemøsten.

På ingen måder har verdens befolkninger interesse i denne krig om olien. Den er et meningsløst spild af liv og resurser. En uretfærdig, grisk og ond krig.

Forstået i sin sammenhæng vil et amerikansk overfald på Irak være det samme som hvis USA havde startet et angreb på jorden som sådan, og man kan ikke stille sig neutral mere. Bush doktrinen ‘den der ikke er med er imod’ den gælder også den anden vej.

Og svaret må være ligeså beslutsomt: Amerikanske interesser skal ikke føles sig på fredhellig grund nogen steder. Irak skal støttes uden forbehold.

Netavisen 1. januar 2003


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne