CAIRO- KONFERENCEN:Støtte til Irak og PalæstinaOpfordring til internationale demonstrationer fra 18. januar til 15. februar for at stoppe den amerikanske krigsmobilisering

På trods af store anstrengelser fra den ægyptiske regerings side på at forhindre afholdelsen af en international fredskonference i Cairo, blev den gennemført den 18.-19. december med mere end 400 repræsentanter for folkelige organisationer i 20 lande. Den besluttede at handle i solidaritet med det irakiske folk, som trues af en amerikansk aggressionskrig, og i solidaritet med den palæstinensiske bevægelse for selvbestemmelse.

Blandt deltagerne var Ahmed Ben Bella, lederen af Algeriets uafhængighedskamp mod Frankrig og Algeriets første præsident i 1962, som fungerede som leder af konferencen. Af andre internationale skikkelser var Saad K. Hammoundy, Iraks ambassadør til den arabiske liga, den tdl. amerikanske justitsminister Ramsey Clark, Denis Halliday (Irland), fhv. vicegeneralsekretær for FN og leder af Olie-for-mad-programmet i Irak, Hans von Sponeck og det engelske labourparlamentsmedlem George Galloway.

Konferencen – kaldet International Campaign Against U.S. Aggression on Iraq (ICAA), den Internationale Kampagne mod Amerikansk Aggression mod Irak – nedsatte en styringskomité, som opfordrede til verdensomspændende massedemonstrationer i perioden den 18. januar til den 15. februar 2003. I USA og en række andre steder er der indkaldt til stordemonstrationer den 18. januar (march til Det Hvide Hus, paralleldemonstration i San Francisco). Den 15. februar er af de europæiske antikrigsbevægelser besluttet som europæisk aktionsdag, hvor der afholdes demonstrationer i en lang række hovedstæder, København indbefattet.

Den omfattende udtalelse fra konferencen – nu kendt som Cairo-Deklarationen (Se fuldstændig dansk oversættelse) – starter således:
‘Vi deltagere udtrykker igen vores beslutning om at handle i solidaritet med det irakiske og palæstinensiske folk, idet vi erkender, at krig og aggression imod dem ikke er andet end en del af det amerikanske projekt for globalt herredømme og underkuelse. Solidaritet med Irak og Palæstina er en integreret bestanddel af den internationale kamp mod den nyliberale globalisering. Cairo-mødet er ikke en isoleret begivenhed, men en fortsættelse af den internationale kamp mod imperialismen, fra Seattle og Genoa til Lissabon og Firenze, Cordoba og Cairo.’

Udtalelsen fortsætter med at ‘udtrykke vores totale modstand mod en krig mod Irak og vores faste beslutning om at fortsætte kampen mod den amerikanske politik for verdensherredømme. Vi er overbevist om den akutte nødvendighed af at mobilisere mod denne politik.’

Erklæringen fordømmer ‘amerikansk militær tilstedeværelse på arabisk territorium’ og opfordrer til at ‘lægge pres på de arabiske regeringer, som tillader amerikanske militærbaser på deres territorium, til at lukke dem og ikke forsyne USA med luft-, flåde- eller faciliteter på landjorden.’

Som praktiske skridt foreslog den at ‘vælge en styringskomité til at følge op på gennemførelsen af Cairo-deklarationen, og til koordination blandt de organisationer, som har tilsluttet sig dens principper, og om at øge bevidstheden gennem passende aktioner der kan spænde fra udbredelsen af plakater til at organisere marcher og demonstrationer i solidaritet med Irak og Palæstina’.

Den første aktion var en demonstration i Cairo den 20. december.

English:

Cairo Declaration Against US Hegemony and War on Iraq and in Solidarity with Palestine
Full Text. English.

CAIRO CONFERENCE CALLS FOR DEMONSTRATIONS FROM JANUARY 18 TO FEBRUARY 15 TO STOP U.S. WAR DRIVE

Report from Cairo on the International Campaign against U.S. Aggression on Iraq
Af Peter Phillips

Netavisen 29. december 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne