Oljeakse og Irak

Af Maria Elena Martinez og Joshua Kaliner
CorpWatch

Der er forbindelser mellem Irak og Enron, man næppe skal se bort fra: buldret fra krigstrommer overdøver lyden af håndjern efterhånden som de lukker sig om amerikanske erhvervslederes håndled. Og det ophedede patriotiske klima bidrager til at sløre eftervirkningerne af en økonomisk boble, der er bristet …

Placeret på toppen af verdensmagten udgør George W. Bush og Dick Cheney en oljeakse med industrien. Præsident Bush kommer fra en familje med lange og dybe forbindelser til oljeselskaber. Før Cheney blev vicepræsident, var Cheney leder af Halliburton Co., der beskriver sig selv som “en af verdens største leverandører af produkter og tjenesteydelser til olje- og energi-industrier.”

Tid efter anden, om det så er i Alaska eller i Indonesien, har Bush og Cheney demonstreret deres tilbøjelighed til at prioritere oljeinteresser højere end menneskerettigheder og miljø. Vicepræsident Cheney´s Energy Task Force definerede faktisk – efter at have konsulteret flere topchefer i energi-industrien – national sikkerhed som adgang til olje.

En amerikansk sejr i Irak ville, ifølge Washington Post, kunne “åbne en guldgrube for amerikanske oljeselskaber, der længe har været afskåret fra dette land. Det ville give mere direkte amerikansk adgang til de største oljereserver i verden næstefter Saudi Arabiens; det kunne ednvidere knække ryggen på OPEC og samtidig indbringe en eftertragtet pris til Bush og Cheney´s venner i amerikanske og britiske oljeselskaber.

Men en sådan “succes” i Irak vil også … udover den enorme pris i form af menneskelige tab …alvorligt underminere den nationale og globale sikkerhed.

En af de måder, den vil gøre det på, vil være ved yderligere at fastlåse verden i energiforbrugs mønstre som en bred videnskabelig konsensus har påvist vil uddybe den globale opvarmning og alle dens konsekvenser. Dette omfatter bl.a. en stigning i havenes vandstand, der vil komme til at fordrive hundrede af millioner af mennesker; mere ekstreme storme, tørke, sult og oversvømmelser; og spredning af sygdomme.

I sidste ende tjener Bush administrationens definition af national sikkerhed amerikanske korporationers interesser, og gør det muligt for nogle at profitere og andre at skjule sig. Men hinsides dette er det alt andet end klart, hvem det ellers – om nogen – kunne gavne.

De Forenede Stater og resten af verden ville være meget bedre stillet, hvis vi slog ned på corporate criminals, samtidig med at vi tager de milliarder af dollars, vi har besluttet at bruge på krig, og investerer dem i at bryde med vaneforbruget af olje og transformerer vort energisystem til miljøvenlige alternativer.

Maria Elena Martinez er administrerende direktør og Joshua Karliner er senior rådgiver for CorpWatch, en San Fransisco baseret organisation, der arbejder med emner vedr. koroporativ ansvarlighed.
San Fransico Chronicle 13 november 2002
Oversat af Hans Pendrup. Fork.

Netavisen 9. december 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne