NOT IN OUR NAME-Projektet: Appel mod USA’s ‘krig mod terror’ offentligjort

I nogle måneder har de amerikanske kunstnere og intellektuelles samvittighedserklæring NOT IN OUR NAME – ‘Ikke i vores navn’ – mod den amerikanske ‘krig mod terror’ cirkuleret til underskrivelse. Tusinder har nu skrevet under – og appellen blev offentliggjort den 19. september som annonce i New York Times.

Selvom den allerede har været kendt i et stykke tid, og er oversat til en række sprog, betyder offentliggørelsen i en af de centrale amerikanske aviser et væsentligt nyt skridt i at udvikle den amerikanske krigsmodstand. Initiativet ‘Not In Our Name’ ser det som sin opgave at sikre appellens udbredelse i medier over hele USA.

Samtidig har ‘Not In Our Name’ også taget initiativ til markering af indledningen af krigen mod Afghanistan gennem en række arrangementer over hele USA søndag den 6. oktober – dagen før årsdagen. Manifestationerne foregår under overskriften ‘War Without End – Not In Our Name’ – og har som hovedparoler ‘Ingen krig mod Irak’, ‘Stop interneringen og klapjagten på immigranter’ og ‘Stop politistats-udviklingen’. (Se Call to Action). Dér vil folk forpligte sig til modstand mod den endeløse terrorkrig. (Se The Pledge of Resistance)

Underskriverne på samvittighedserklæringen er en broget vifte af videnskabsfolk, politikere, gejstlige og kunstnere af enhver afskygning – fra skuespillere og rock- og rapmusikere til instruktører, forfattere og kunstnere. Det fremgår eksempelvis af følgende (lidt tilfældigt) udvalgte navne:

Robert Altman – Laurie Anderson – Noam Chomsky – Ramsey Clark – Angela Davis – Ossie Davis – Mos Def – Daniel Ellsberg – Brian Eno – Jane Fonda – Danny Glover – Mumia Abu-Jamal – Martin Luther King III – Rabbi Michael Lerner – Robin Morgan – Viggo Mortensen – Claes Oldenburg – Edward Said – Susan Sarandon – Pete Seeger – Gloria Steinem – Oliver Stone – Gore Vidal – Kurt Vonnegut – Alice Walker – Howard Zinn.

Blandt underskriverne er også de i USA bosiddende Annisette og Thomas Koppel, Savage Rose.

‘Not in Our Name’-Projektet iværksattes fra et møde i New York den 23. marts 2002. Det har siden udviklet sig til en bred bevægelse der engagerer tusinder af kunstnere og intellektuelle i antikrigsaktiviteter.

Appellen kan i sin helhed læses på dansk her: IKKE I VORES NAVN

Hjemmeside: NOT IN OUR NAME

Se også:

Annoncen i New York Times (Pdf)

En opdateret underskriftsliste findes her

Folder om 6. oktober (pdf)

Samvittighedserklæringen: Initiativet ‘Not In Our Name’

Netavisen 21. september 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne