Terma: Jeg har set fjenden

En ung palæstinenser kom med et kors under armen til demonstrationen mod Termas våbenproduktion. Terma producerer dele til de amerikanske F16-fly, som Israel har sat ind i krigen mod palæstinenserne.
Han gik op til Termas hovedindgang og anbragte det der.
Det var et kors for hans broder. Rabia Assad Ahmad var 8 år gammel da hans broder blev dræbt af israelske fly. Som de 13 børn og talrige andre civile – unge og gamle – der blev dræbt da israelske fly angreb boligblokke i Gaza om natten den 22. juli i en ny massakre.

Klik for at forstørre

Terma er med til at dræbe – og Terma må drages til ansvar. Ligesom de danske politikere, der har givet tilladelse til en våbeneksport, der i modstrid med lovgivningen bliver brugt til krig. Den unge palæstinenser var blandt talerne ved den store protest, arrangeret af Boykot Israel, Århus.

Klik for at forstørre

Fra alle dele af landet kom demonstranterne. Fra Århus kom der både en bil- og en cykelkaravane til fabrikken ved Lystrup – et flot syn. Fra København havde FredsVagten ved Christiansborg organiseret en busfuld demonstranter, fra Boykot Israel i Odense kom en bus. Godt 300 besatte plænen udenfor Terma med kravet om at stoppe for dansk våbeneksport til Israel.

Demonstrationen var præget af en situation, hvis Israel fører krig mod palæstinenserne, og hvor den amerikanske præsident med støtte fra Ariel Sharon og Toni Blair forbereder en ny krig mod Irak. Verden over protesteres der mod de igangværende krige og oprustningen. Danmark er med … og et massivt politiopbud – hvor mange vil politiet ikke oplyse – fra mange jydske politidistrikter og fra København holdt sig parat til indsats mod folk, der vil have fred – i Israel, Palæstina, Mellemøsten, overalt.
Der var truffet omhyggelige forberedelser til massearrestationer af fredsdemonstranterne. Men det hele forløb efter planen og aldeles fredeligt – og tilmed uden politiprovokationer.

Den fremragende amerikanske folkesanger David Rovic satte tingene på plads med sin sang ‘I Have Seen The Enemy’ – Jeg har set fjenden:

He is the global cop
With peace he’d lose his purpose
So the fight will never stop
He’ll always find the villain
That’s the nature of the game
He’ll always be at war
In fact, it’s his middle name
He’s got a master plan
It’s called global domination
A new world under God
And one massive corporation

David Rovics.
Klik for at forstørre.

Den globale krig er Bushs krig. Og Sharons krig. Og Termas krig – med regeringslicens. Olieindustriens og våbenindustriens krig.

Danmark! Stå af USA’s korstog!
Klik for at forstørre

 


Redaktøren af fred.dk Tom Vilmer Paamand fortalte den skændige historie om dansk våbenproduktion og Terma, og hvordan politikerne sikrer omgåelse af forbudet om våbeneksport til krigsførende lande som Israel.
(Se en tidligere artikel Ingen danske våben til Israel!)

Tom Vilmer Paamand
Klik for at forstørre

Termas krigsproduktion foregår ikke bare i Lystrup og på Djursland. Også i København og Nordsjælland er der afdelinger af den danske våbenfabrikant. En flok unge aktivister i København opsøgte samtidig med demonstrationen foregik foran Termas hovednbygning en lokal afdeling af Terma i København for at gøre opmærksom på, at der produceres til krig overalt. Også de blev mødt af et stort politiopbud – og det kom heller ikke her til anholdelser.

Se også
TV2/Østjylland:
Demonstration mod virksomhed:

Terma i Lystrup producerer våbendele til israelske kampfly – fly der bruges til den israelske offensiv mod palæstinenserne.

Netavisen 25. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne