Hiroshima: USA angribes for at øge krigsfaren

Ved den årligt tilbagevendende manifestation i den første atombombede by nogensinde – Hiroshima – på årsdagen for massemordet på en civilbefolkning – et af sidste århundredes største krigsforbrydelser – blev der føjet endnu 4,977 ofre for virkningerne af strålingen til listen over de døde for en enkelt bombe.
Antallet af dræbte – direkte og af eftervirkningerne – fra den første amerikanske atombombe er på 57-årsdagen den 6. august oppe på 226.870.

Omkring 45.000 deltog i mindemanifestationen. Kl. 8.15 formiddag – på den tid bomben blev kastet – iagttoges et minuts stilhed for de dræbte.

I et kraftigt angreb på USA’s krigspolitik sagde Hiroshimas borgmester Tadatoshi Akiba:
– Faren for atomkrig vokser dagligt efter terrorangrebene den 11. september. Råbene fra alle atombombeofrene om at ende den onde cirkel af vold og gengældelse er blevet glemt.
Akiba fortsatte:
– Den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy understregede, at tolerance er nøglen til menneskeslægtens fremtid. Jeg opfordrer kraftigt præsident George W. Bush til at besøge Hiroshima og Nagasaki så han med egne øjne kan se, hvad atomvåben har gjort ved menneskene.
Den amerikanske regering må huske, at den ikke har retten til at afgøre verdens fremtid. Samtidig har den japanske regering pligt til ikke at gøre Japan til en ‘normal’ nation, som kan gå i krig. Japan må berette for verden, hvad Hiroshima og Nagasaki måtte gennemgå – og især til USA – for at stoppe krig. Den må begynde med at tilbyde hjælp til alle ofrene for atombomben, indbefattet de, der lever i udlandet.

Atombombningen af Hiroshima og Nagasaki indtager en særlig plads i den lange række af amerikanske krigsforbrydelser, der har kostet millioner af mennesker livet. Besiddelsen af atombomben og viljen til at bruge den markerede ved 2. verdenskrigs afslutning, at USA nu var blevet en supermagt, som i kraft af sin militære overlegenhed kunne påtvinge verden sit diktat.

Ved årsdagen for bombningen siger nestoren blandt de progressive amerikanske historikere professor Howard Zinn, selv tidligere bombepilot under 2. verdenskrig:

– Den amerikanske regering taler nu om at ramme ‘militære mål’, men det udtryk er så intetsigende, at præsident Truman efter at atombomben udslettede Hiroshimas befolkning erklærede: ‘Verden vil bemærke, at den første atombombe blev nedkastet over Hiroshima, en militærbase’.
– Bomberne som blev nedkastet over Hiroshima og Nagasaki gjorde ikke en invasion af Japan overflødig, fordi en sådan invasion var slet ikke nødvendig. Japanerne var parate til at overgive sig, og de amerikanske militære topfolk vidste det …
– Nu planlægger administrationen en massiv bombekampagne af Irak, og vi ved, at det vil betyde at flere irakiske børn, kvinder og mænd vil dø.

Da den daværende amerikanske præsident Truman beordrede atombombningen af de to japanske byer for at afprøve et nyt masseødelæggelses- og terrorvåben begik han en krigsforbrydelse, som han bagefter søgte at dække over ved at betegne Hiroshima som et militært mål.
Efter de kriterier, som Nürnberg-domstolen fastlagde for krigsforbrydelser, skulle Truman have været bragt for en domstol. Forfatteren Philip Nobile har opstillet krigsforbrydersagen mod Harry Truman: Se Truman on Trial: The Prosecution, Opening Argument.

Netavisen 6. august 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne