Aktiv dansk krigsførelse i Afghanistan udvides

Midt i rapporterne om hundredvis af civile afghanske døde for de fortsatte amerikanske luftbombardementer i Afghanistan, kommer meddelelsen om, at 6 danske F16-fly skal deltage aktivt i kamphandlingerne i landet.

De danske kampfly skal sendes til Kirgistan i september og operere over Afghanistan sammen med norske og hollandske fly, siger USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld. Han roser desuden den danske minerydningsindsats i landet.

Oprindelig var kun fire danske fly tiltænkt Afghanistan-aktionerne. Den omfattende kritik af de amerikanske bombardementer, der har punkteret myten om den præcise højteknologiske krigsførelse og vakt voldsomt had mod den amerikanske besættelse, er en af årsagerne til det udvidede danske engagement. Det menes at over 800 civile er blevet dræbt ved fejlbombninger i det sidste halve år. Ofte på grund af fejlagtige informationer fra afghanske kilder på jorden, der samarbejder med USA.

Situationen i Afghanistan er langt fra stabil. Krigen mod Talibanstyrkerne fortsætter og samtidig er kampe mellem klanledere og etniske kampe blusset op som i den forrige periode, hvor Nordalliancen var ved magten. For et par uger siden myrdedes vicepræsidenten, og amerikanske soldater har nu overtaget beskyttelsen af den indsatte marionet Hamid Karzai. Amerikanske og udenlandske besættelsestropper angribes jævnligt.

Den danske fredsbevægelse har fra starten af Afghanistan-krigen sagt Nej til dansk krigsdeltagelse og forlangt de danske tropper hjem. I stedet udvider Fogh-regeringen den efter amerikansk anmodning – og for at forsvare amerikanske interesser.

Se også
Myten om den amerikanske high-tech krigsførelse punkteres
Times of India Eng
Afghansk leder risikerer oprør over sine amerikanske vagter
Sydney Morning Herald Eng
Rumsfeld: Antallet af civile dræbte relativt lavt
New York Times. Eng.

Netavisen 24. juli 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne