USA ødelagde den irakiske vandforsyning

En ny krig mod Irak står højt på den amerikanske præsident Bushs ønskeseddel. Men i realiteten er den første Golf-krig endnu ikke slut. USA og England gennemfører daglige bombetogter, og de økonomiske sanktioner, som endnu en gang er blevet forlænget af FN i en lidt ændret form har haft uhyggelige konsekvenser for den irakiske civilbefolkning.

Den amerikanske professsor Thomas J. Nagy, Washington University, kommer i næste uge på en foredragsturné til Danmark, inviteret af fredsnetværket Stop Terrorkrigen, for at belyse den amerikanske politik, som han ikke tøver med at betegne som ‘folkemord’.

Nagy er tidligere demokrat og støtter nu det amerikanske Grønne parti (Ralph Nader), ogh betegner sig selv som en intellektuel i Noam Chomsky-Edward Said-traditionen. Ved at nærlæse offentligt tilgængelige amerikanske efterretningsrapporter har han gjort en opsigtsvækkende opdagelse. Med hans egne ord:
“I løbet af de sidste to år har jeg fundet dokumenter fra the Defense Intelligence Agency, der beviser, at det er hævet over enhver tvivl, at den amerikanske regering i modstrid med Genève-Aftalen med vilje brugte sanktioner mod Irak for at nedbryde landets vandforsyning efter Golfkrigen. USA vidste, hvilken pris den irakiske civilbefolkning, især børn, ville komme til at betale, men fortsatte alligevel med sit forehavende.”

Sagen har han redegjort for i en større artikel, hvoraf hovedparten foreligger på dansk:
Hemmeligheden bag sanktionerne: Hvordan USA med vilje ødelagde Iraks vandforsyning

Ifølge FNs oplysninger er over en halv million børn døde som følge af sanktionerne mod Irak siden de blev indført. Dødstallet for den samlede irakiske befolkning nærmer sig halvanden million. Sanktionspolitikken, som USA hårdnakket har påtvunget Irak og resten af verden gennem FN, erforbryderisk. Den bevidste ødelæggelse af den irakiske vandforsyning er et væsentligt element og bør kvalificeres som folkemord ifølge de internationale definitioner, siger Nagy.

De to tidligere humanitære koordinatorer for FN for Irak Hans von Sponeck og Denis J. Halliday nedlagde i hhv. 1998 og 2000 deres hverv i protest mod de moralsk uforsvarlige konsekvenser af FNs politik over for Irak.
De er siden deres fratræden begge trådt kraftigt i brechen for en ophævelse af sanktionerne mod Irak. (Se nærmere her).

At USA begår en forbrydelse mod folkeretten, som har karakter af folkemord, vil Thomas J. Nagy yderligere underbygge og dokumentere under sit ophold i Danmark. Der er foreløbigt arrangeret to seminarer med ham, i København på Carsten Niebuhr-instituttet (KU) tirsdag den 4. juni kl. 15-19.30 (Se nærmere her) og i Odense 5. juni kl. 15- ca. 18 i Internationalt Hus, Klostervej 28.

Flere informationer om Tom Nagy her

Se mere på www.stopterrorkrigen.dk

Netavisen 28. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne