Fødselskirken rømmes – dansk fredsvagt bliver æresborger i Betlehem

I nat begyndte rømningen af de mere end 100 mennesker, der har søgt tilflugt i den belejrede Fødselskirke i Bethlehem. Angiveligt skal der være opnået en aftale om at 13 palæstinensiske modstandsfolk eksileres til Spanien. I kirken er også 10 internationale fredsvagter, heriblandt det 26-årige danske postbud Allan Lindgaard.


Palæstinensisk dreng i hænderne på israelske soldater –
et billede af den israelske terror mod civilbefolkningen

Beretning skrevet af de danske ISM-fredsvagter Rasmus Bjerre og Ulrik S. Kohl:

Det 26-årige danske postbud Allan Lindgaard, der opholder sig som fredsvagt i den belejrede Fødselskirke i Betlehem, bliver sammen med ni andre internationale fredsaktivister udnævnt til æresborger. Det fortalte Betlehems borgmester Hanna Nasser sent tirsdag i forbindelse med de hektiske forhandlinger om den videre skæbne for de over hundrede palæstinensiske civile og politifolk, der har søgt tilflugt i kirken.

– Det kommer som noget af en overraskelse, sagde en tydelig rørt Allan Lindgaard over mobiltelefonen, umiddelbart efter at byens borgmester i en takketale havde fremhævet fredsvagternes og Fødselskirkens munkes store indsats for at forsøge at redde palæstinenserne fra de israelske besættelsesstyrker.

Udnævnelsen står i direkte modstrid med de oplysninger, dagbladet Information bragte tirsdag, hvor det under overskriften” Politiske turister i Bethlehem” hævdedes, at fredsvagternes tilstedeværelse “forlænger striden i Fødselskirken”.

Den israelske hær forhindrer fortsat de belejrede i at få forsyninger af fødevarer og medicin, mens forhandlingene foregår. Rygterne om en snarlig løsning på krisen er vedholdende, og de indespærrede fejrede om tirsdagen håbet om en snarlig israelsk tilbagetrækning med en ekstra stor madration på ti pastaskruer til hver.

Natten til onsdag var forhandlingerne dog endnu ikke afsluttede, og den israelske regering insisterer på kravet om at deportere en række palæstinensere.

– Det virker helt vanvittigt, at israelerne og USA kan få gennemtrumfet, at palæstinensere, der er født og opvokset her, skal deporteres, uden at de er dømt for noget som helst. Det er de israelske tropper, der skal ud af Palæstina, ikke palæstinenserne, siger Allan Lindgaard.

Skud mod skole
Imens fortsætter de israelske ødelæggelser i Betlehem i ly af spærretiden, der får byens gader til at lægge øde hen. Tirsdag trængte israelske soldater ind på flygtningelejren Aidas område i udkanten af Betlehem, og afspærrede et større stykke land, for at udvide en nærliggende israelsk bosættelse. Aida-lejrens FN-administrerede pigeskole er også blevet hårdt ramt af israelsk beskydning.

Danske fredsvagter i flygtningelejren observerede over et hundrede skudhuller i skolens facade, og skolens lærere har nu forskanset østdelen af bygningen for at beskytte de knap 950 elever mod den israelske beskydning.

Flygtningelejrens lægeklinik er også blevet ramt af skud affyret af israelske snigskytter forskanset på det nærliggende Hotel Intercontinental. Siden den seneste intifadas begyndelse er i alt 28 beboere i Aida-lejren blevet dræbt af israelske snigskytter eller under granatangreb.

Betlehem, 08.05.2002 Kl. 00.50 (lokal tid)

Netavisen 9. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne