Dansk Fredsvagt: Situationen kritisk i Fødselskirken

Skrevet af danske ISM-fredsvagter

Det københavnske postbud Allan Lindgaard, der opholder sig som fredsvagt i den belejrede Fødselskirke i Betlehem, anmoder den danske regering om at gribe ind i den spændte situation.

Allan Lindgaard sluttede sig i torsdags til en større gruppe palæstinensere, der har søgt tilflugt i Fødselskirken i Betlehem efter den israelske invasion af Vestbredden.

Allan Lindgaard og ni andre aktivister fra fredsbevægelsen International Solidarity Movement (ISM) har stort set ikke spist i tre dage, og de israelske tropper, der har lagt en jernring om kirken, nægter fortsat at lade hjælpeorganisationer bringe mad og medicin frem til de belejrede.

Sent søndag aften lykkedes det en mat og afkræftet Allan Lindgaard at få følgende besked igennem til de øvrige danske ISM fredsvagter i Palæstina over mobiltelefon:

– Jeg har gennem den danske ambassade bedt den danske regering om at lægge pres på Israel. Israelske snigskytter beskyder kirken, og i torsdags så vi en mand blive dræbt i kirkens indre gård, mens han luftede sit tøj. Israelerne forhindrer også, at mad og medicin kan komme igennem. Jeg har bedt den danske regering om at anmode israelerne om helt at indstille beskydningen og lade nødforsyninger komme igennem.

Indespærrede sulter
Maden er nu sluppet op i Fødselskirken, og situationen er kritisk for de mange palæstinensere, der i over en måned har levet på mikroskopiske madrationer. Allan Lindgaard og de andre fredsvagter er også afkræftede efter ikke at have fået et måltid i tre dage, men de er efter omstændighederne ved godt mod.

Den danske fredsvagt siger, at han håber at tilstedeværelsen af internationale fredsaktivister kan forhindre en ny israelsk massakre, og at internationalt pres kan tvinge den israelske hær ud af den besatte Vestbred.

En anden dansk fredsvagt Nikolaj Hasselt fortæller, at franske diplomater tidligere har haft held til at skaffe nødforsyninger ind til franske fredsvagter under belejring i den palæstinensiske præsidentbolig i Ramallah.

Nikolaj Hasselt befandt sig selv inden for i den palæstinensiske præsident Arafats kontorer under den israelske belejring, der for nylig blev ophævet. Han var vidne til, at de israelske soldater efter diplomatisk pres fra Frankrig tillod, at medicin og andre fornødenheder blev bragt ind til de indespærrede franske fredsvagter.

Israelerne lyver
Den israelske hær oplyste søndag, at der var blevet afleveret 44 madpakker til de kristne munke, der har taget palæstinenserne under beskyttelse i Fødselskirken. Allan Lindgaard siger, at det ikke er korrekt:

– Soldaterne slap ti madpakker igennem. Det forslår ingenting til de op mod to hundrede sultne mennesker herinde. Samtidigt fortsætter israelerne med at trække forhandlingerne om en løsning i langdrag. Sandheden er, at vi er den israelske hærs gidsler, siger han.

Da den israelske hær invaderede Betlehem den 2. april, flygtede over hundrede civile palæstinensere sammen med en mindre gruppe politifolk ind i Fødselskirken, hvor de blev modtaget af en større gruppe kristne munke.

I torsdags lukkede munkene en gruppe internationale fredsvagter fra den palæstinensisk-israelske fredsbevægelse ISM ind i kirken, efter at aktivisterne var trængt igennem den israelske hærs afspærringer.

Israelske snigskytter har under den månedlange belejring dræbt i alt syv palæstinensere inde i kirken.

Jerusalem, 06.05.2002 Kl. 00.30 (lokal tid)


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne