Dansk fredsvagt i Gaza: Israelske soldater skyder børn

Skrevet af danske ISM fredsvagter i Palæstina

Den 24-årige danske murerlærling Nicky Vinterberg er i disse dage øjenvidne til, at israelske soldater skyder mod palæstinensiske børn i Gaza-striben.
Nicky Vinterberg er det eneste danske medlem af et hold internationale fredsvagter, der for få dage siden blev sendt til Gaza af den palæstinensisk-israelske fredsbevægelse International Solidarity Movement (ISM). Fredsvagterne siger, at de med deres tilstedeværelse forsøger at lægge en dæmper på den israelske hærs overgreb mod civile palæstinensere i Gaza-striben.

– I flygtningelejren Khan Yunus har vi begravet vi en pige på kun fire år sammen med tre andre børn, der alle var blevet dræbt af israelske soldater. Vi ved ikke, hvorfor israelerne åbnede ild mod børnene, men siden jeg er ankommet, har Gaza-striben dagligt været under angreb og beskydning, fortæller Nicky Vinterberg over mobiltelefonen til ISM i Jerusalem.
I nat blev Nicky Vinterberg vækket, da israelske tanks rykkede ind i landsbyen Dayr al Balah, hvor han og de andre fredsvagter overnattede.

– Eksplosionerne fra de israelske granater fik huset, vi sov i, til at ryste. Så vidt vi ved, skete der kun materielle skader her i landsbyen. Palæstinenserne frygter en kommende israelsk invasion, men samtidigt håber de på, at det sker snart, så blodbadet kan blive overstået. Folk her siger, at i flygtningelejren Jenin på den besatte Vestbred varede den israelske massakre i det mindste kun nogle få dage. Her i Gaza er der hver dag civile ofre for den israelske beskydning, men der er intet håb om, at israelerne snart trækker sig ud igen.

Fredsvagter beskudt
Nicky Vinterberg er også selv blevet beskudt, da han sammen med tre andre fredsvagter fra ISM forsøgte at overtale israelske soldater til at slippe civile palæstinensere ud af en belejret landsby nær Gaza City.

– Vi gik langsomt frem mod det israelske checkpoint med hænderne hævet over hovedet. Da vi var ca. 60 meter fra soldaterne, begyndte de at skyde med et tungt maskingevær. Kuglerne fløj lige hen over hovederne på os. Så satte vi os ned på vejen. Nogle børn kom løbende fra landsbyen, og begyndte at kaste sten efter en israelsk tank. Så skød soldaterne direkte på børnene,
og vi trak os tilbage for at undgå yderligere ofre.

Omkring 7.000 israelske bosættere har oprettet 30 bosættelser i Gaza-striben, hvor der lever over en million palæstinensere stuvet sammen i et af verdens tættest befolkede områder. Nicky Vinterberg fortæller, at israelske soldater har omringet samtlige palæstinensisk befolkede områder, og at den israelske hær bevidst ødelægger palæstinensernes afgrøder, vandingsanlæg og veje. Han afviser den israelske hærs oplysninger om, at angrebene på Gaza-striben er en aktion målrettet mod terrorist-netværk.

– Israelerne kører tunge bæltekøretøjer på kryds og tværs gennem markerne, og river vejene op med gravkøer. Der er ingen til at forsvare palæstinenserne. Politistationerne i Gaza er blevet bombet af israelske Apache-helikoptere og jævnet med jorden af bulldozere. Israelerne gør det samme mod de civile huse, når de keder sig. Palæstinenserne i Gaza er fuldstændigt afskåret fra omverdenen, og dagligdagen er én lang ydmygelse, slutter Nicky Vinterberg.

Jerusalem 05.05.2002, Kl. 15.05 (lokal tid)

Netavisen 7. maj 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne