Danske skattekroner til udviklingen af nye amerikanske jagerfly

Hundredvis af millioner danske statskroner skal ødsles bort på rustningsindustrien for at sikre dansk deltagelse i udviklingen af Joint Strike Fighter, der efter planen skal afløse F-16 flyene indenfor de næste 10 år – for at sikre de danske våbenproducenter deres bid af kagen.

Er der nogen, som har de danske regeringers bevågenhed, er det militæret. Her skal der ikke skæres ned. Tværtimod. Det er samtlige partier bag det seneste forsvarsforlig, med andre ord de nuværende og forhenværende regeringspartier plus Kristeligt Folkeparti fuldt ud enige om. Beslutningen om at ofre hundrede af millioner danske statskroner på udviklingen af et nyt amerikanske jagerfly er taget, oplyser krigsminister Svend Aage Jensby (V).

Langvarig lobbyvirksomhed fra den danske krigsindustri, med Århus-firmaet Terma i spidsen, selvom dansk deltagelse i hvad der kaldes århundredets største våbenprojekt bliver langt dyrere end først angivet.
Der er tale om en direkte statsstøtte til den danske våbenindustri (eller som det betegnes i borgerlige kredse: danske virksomheder indenfor forsvarsindustrien), da pengene vil vende tilbage som ordrer til danske virksomheder. Der er masser af guld at hente for danske krigsproducenter ved at deltage i den amerikanske oprustning/udvikling af nyt militært isenkram.

En del af bidraget til udvikling af de nye amerikanske jagerfly, kaldet Joint Strike Fighters (JSF) vil ganske vist blive betalt af de danske virksomheder, som kommer til at deltage i udviklingen af flyet, men udgifterne vil senere blive hentet flerfoldigt hjem i form af fede profitter, mens de hundrede og atter hundrede millioner af kroner, som den danske stat pumper ind i foretagendet, vil blive fundet i form af sociale nedskæringer/besparelser.

Beslutningen er en torn i øjet på det europæiske (det i EU baserede) jagerflykonsortium Eurofighter, som netop har udviklet nye jagerfly til den tyske hær. De europæiske våbenfabrikanter mener, at det danske Folketing har bundet sig til at købe de amerikanske jagerfly til erstatning af F-16 flyene – og at man dermed er gået glib af en dansk milliardordre på de nye jagerfly. Pris godt 22 milliarder, hvis samtlige F-16 jagerfly udskiftes.
Udover de hundredvis af millioner, som udviklingen af Joint Star Figthers vil koste den danske stat – op mod 1 milliard kroner, alt efter hvor meget de danske krigsproducenter kommer til at betale for dansk deltagelse udviklingen af flyene.

Se også
Projekt Joint Strike Fighter: Dødens købmænd boomer
Israelske kampfly med ulovligt dansk udstyr

Netavisen 14. marts 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne