Et hørligt startskud på fredsweekenden

Reportage: FSK
Klik på billederne for at forstørre

Det blev en flot fredsdemonstration i København efter en uge med fortsatte amerikanske bombetogter over Afghanistan, nye bevillinger til USA’s militær maskine, og danske soldater i kamp under USA’s ledelse.

Lørdag den 26. januar markerede antikrigskoalitinen Nej til Krig og Terror sit klare Nej til USA’s Krig og til dansk krigsdeltagelse.

Danmark! Stå af USAs korstog!

En række talere sluttede op om kravet om stop for bomberegnen på baggrund af de rystende tal for civile afghanske ofre.
Behandlingen af de krigsfanger, som USA holder tilbage basen i Cuba, som har vakt harme og afsky, var også et tema.

Demonstrationen startede på Vesterbro Torv med en tale af formanden for Dansk forfatterforening Knud Vilby, og gik så til Rådhuspladsen i København hvor bl.a. Hanne Reintoft – der også talte ved den første store demonstration mod Afghanistan-krigen – til de mange fremmødte (op til 2000) kunne konstatere, at i stedet for terrorbekæmpelse var krigen selv blevet terror, og at modstanden mod den stadig er påtrængende nødvendig.

Hanne Reintoft

En særlig hilsen gik fra talerstolen til Fredsvagten, der netop i dag har stået nøjagtig 100 dage foran Christiansborg. En daglig påmindelse til demokraterne i demokratiets højborg: ‘Jeres krig er uretfærdig og den sandhed kan ikke holdes skjult for alle.’

Dagspressens foragt overfor fredsbevægelsen kom i dag til udtryk i Information, der formulerede en ny variant over Bush temaet ‘dem der ikke er med os – de er imod os’ nemlig: Alle der har den frækhed og stille spørgsmålstegn ved USA’s politik har det samme synspunkt som kommunisterne -ergo er de kommunister, og fy føj det vil I vel ikke være . . .
Det har vakt opmærksomhed, at netop Information, der har slået sig op som ‘antiglobaliseringsbevægelsens avis’, også er den, som fører antikommunismen i marken mod den ny fredsbevægelse, der udvikler sig internationalt.

Demonstrationen og fredskonferencen søndag er i sig selv det bedste bevis på bredden og sammensatheden i antikrigsprotesten i dag.

Netavisen 27. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne