Krigen i Afghanistan og den amerikanske ‘terrorkrig’

Uddrag af interview med Ramsey Clark 9. januar 2002 på Al Jazeera TV

Den tidligere amerikanske justitsminister Ramsey Clark, grundlægger af International Action Center, vil den 27. januar deltage i Den Internationale Fredskonference på Københavns Universitet, Amager, der er et led i den landsdækkende fredsweekend i København. (Se Program).

Al Jazeera: Hvad er Deres bedømmelse af USA’s handlinger de sidste 4 måneder?

Ramsey Clark: Den sidste periode er en af de mest farlige perioder i den internationale historie, især set i lyset af den klare overtrædelse af international ret. USA har betragtet angrebet på World Trade Center og Pentagon som en undskyldning til at angribe groft uden hensyn til civile mål og civilbefolkningen. Afghanistan er et af de fattigste lande i verden og hvor befolkningen lider nød. At der virkelig er tale om fattigdom viser den lave gennemsnitslevealder og det lave antal af børn, der fødes levende, og det faktum at 70 % af befolkningen er analfabeter. Befolkningen lider meget hårdt under krigen og volden.

Der er ingen tvivl om, at USA har bombet civile mål og civilbefolkningen. Der er ingen undskyldning for sådanne angreb. At gennemføre hævntogter mod et andet lands civilbefolkning er desværre ikke et ukendt begreb i USA’s krigspolitik – heller ikke i Afghanistan USA kan, med den såkaldte terrorkrig, påstå at de har militære mål, hvor som helst i verden, lige som i “Alice i Wonderland”. Men det her er virkelighed. Der er intet sted, der længere kan være fuldstændig trygt.

Al Jazeera: Er angreb på civilbefolkningen ikke at betragte som krigsforbrydelser?

Ramsey Clark: Det er klart defineret som en krigsforbrydelse. Det er en overtrædelse af FNs deklarationer. Det er os amerikanere, der angriber et andet land. Det er USA, der selv har opkastet sig som dommer og selv afgør, hvem der skal betegnes, straffes og likvideres som terrorister. (med præsidents Bush’s dekret om USA militærdomstoles overnationale magt).

I Irak gennemførte USA folkemord. 1,5 millioner mennesker er døde, og halvdelen af dem er børn under 5 år.

Al Jazeera: Hvordan bedømmer De massakren i Jangy fængslet i Mazar E Sharif, som amerikanske og britiske soldater deltog i? 450 fanger, de fleste af dem med armene lænket bag på ryggen, blev dræbt der.

Ramsey Clark: Det er altid svært at få frem, hvordan krigsfanger i virkeligheden bliver behandlet. Men det ser ud til, at USA har en stor interesse i at likvidere flest mulige af de afghanere, der kæmpede for Talibanstyret og var tilhængere af Taliban.

Al Jazeera: De har ofte udtalt Dem om USA’s militarisme – især indenfor USA’s regering og administration. Bl.a. at der i den øverste ledelse er flere end 22 med højtstående militær baggrund og tilknytning til USA’s våbenindustri. Hvilken indflydelse har denne militarisering af USA’s regering?

Ramsey Clark: Efter afslutningen på “den kolde krig” og USSR’s kollaps fik vi at vide, at nu ville vi kunne høste frugterne af “fred i vor tid”. Men vi har ikke mærket noget til dette løfte. Og der er heller ikke sket nogen ændring i vores udenrigspolitik.
Det amerikanske militær står klar til at beskytte USA’s geopolitiske interesser og økonomiske magt, der udstrækker sig til store områder og flere samfund i verden. Det er baggrunden for at opretholde USA’s enorme militærmagt og grunden til, at USA’s militærbudget vokser og vokser.

Al Jazeera: I et interview i The Sun den 22.12.01 har De beskrevet den amerikanske udenrigspolitik som katastrofal. Hvad mente De med det?

Ramsey Clark: Siden 1945 har der været 75 store militær-
invasioner i forskellige områder i verden. Og lige nu oplever vi en sådan i Afghanistan. Og der er tale om en “stærk tilstedeværelse” dernede. USA har militære i Sydkorea, i Vesteuropa, Japan og Sydøst Asien. Der er militær tilstedeværelse i Somalia, USA arbejder på at kontrollere havet i det område. Der er amerikanske militærbaser på Den Arabiske Halvø (Saudi Arabien og andre Golfstater), i Det Indiske Ocean og i Østafrika. Der er flere militærbaser, som den amerikanske befolkning ikke ved noget om. Lige nu arbejdes der på at få opbygget en militærbase i Irak.

Kort sagt – det er en katastrofe. Også for den amerikanske befolkning. Enormt mange menneskers arbejde går til militæret og de amerikanske tropper. Enorme rigdomme går til et kæmpe og voksende militærbudget. Samtidig med at der er 35 millioner amerikanere, der lever under fattigdomsgrænsen i deres eget land.

Al Jazeera: Men det ser ud som om befolkningen i USA er godt tilfreds med det?

Ramsey Clark: Jeg tror de store medier spiller en kraftig rolle i at skabe det indtryk både i og udenfor USA. De har en enorm indflydelse på den offentlige mening. Samtidig har vi fået skabt et materialistisk samfund, hvor mange lider under økonomisk utryghed. Vi er helt enkelt bange for at miste vores job. Vi er generelt uvidende om, hvad der sker udenfor USA. Derfor tror vi på, hvad der bliver sagt i de amerikanske medier. Derfor er vi ukritiske overfor regeringens påstande om, at de bekæmper de onde kræfter og terror.

Meningsmålinger i USA betyder ikke rigtigt noget, fordi folk i høj grad er blevet fortalt, hvad de skal mene, og der er en stor procent, der ikke ved, hvad der foregår. Desværre er der også mange mennesker, som ikke vil vide det. De klager over, at viden giver dem for stor smerte. Og måske får de fleste af dem til at føle magtesløshed.

Det hedder sig, at vi lever i et demokrati. Men det er forkert. På mange områder føler folk magtesløshed. Fordi det er økonomien der styrer, og magten er koncentreret hos en lille gruppe, der misbruger den.

Al Jezeera: For nylig hørte vi, at 200 universitetsprofessorer i jura har sendt en fælles erklæring til den amerikanske regering, hvori de betegner USA’s handlinger som stridende mod international lovgivning, og at det vil skade USA’s image. Er det en måde, der kan ændre en forkert politik?

Ramsey Clark: Jeg synes, det er en vigtig måde, som vi har anvendt gennem flere år. Alle initiativer er vigtige. Næsten det allervigtigste, vi kan gøre, er at oplyse folk om, hvad der sker i virkeligheden. Vi skal også bruge vores kontakter verden over for at bygge et verdenssamfund, som kan stå fast og kæmpe for freden.
Vi skal også koncentrere os om USA’s misbrug af FN’s sikkerhedsråd.
Vi skal have stærke netværk verden over for at stimulere, at USA’s forkerte udenrigspolitik bliver modsagt.

Fra www.aljezeera.net
Oversættelse fra arabisk af Hind Kjær

Andre interviews med Ramsey Clark på Netavisen
Om planerne for en ny krig mod Irak
Om USAs krigsforbrydelser i Korea

Netavisen 23. januar 2002


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne