Tid til at vende om, Nyrup!

Af Klaus Riis

EU skal vurdere, om de amerikanske bombninger ‘overskrider EU’s mandat’, sagde den belgiske premierminister Guy Verhofstadt, der p.t. beklæder formandssædet for EU, i weekenden. I denne uge afholdes et hav af ministermøder i EU for at følge op på terrorbekæmpelsesforanstaltningerne, afsluttende med et ekstraordinært topmøde i Ghent på fredag.

I sin officielle tilslutning til den amerikanske terrorkrig mod Afghanistan snakkede man om en begrænset militær operation (forstået som en specialoperation først og fremmest for at fange, eller dræbe, Bin Laden og ødelægge hans ‘baser’) og om at krigen skulle føres hensynsfuldt, med færrest mulige civile ofre.

Kendsgerningerne viser, at der ikke er tale om en begrænset militær operation, men om en total krig i Afghanistan. Det ugelange bombardement ligner ikke en ny militærstrategi – men mest en kopi af bombardementerne mod Irak under Golfkrigen. De har ikke ramt Bin Laden eller den talibanske topmullah. Til gengæld har de amerikanske raketter ramt masser af civile mål.

En hel landsby i det østlige Afghanistan blev udslettet og de fleste af indbyggerne dræbt. TV-billederne har vist resterne: en kæmpemæssig bunke grus og skærver. Det er ubestrideligt fastslået, at der ikke var skyggen af militære mål i landsbyen eller dens omegn. Derfor vil navnet Koram, Afghanistan gå ind i historien på linje med navne som Oradour-sur-Glane, Lidice eller My Lai: på listen over civile landsbyer, som blev udslettet som ofre for brutale krigsmagters terror.

Verhoefstadt tilføjede, at han ikke mente, USA var gået ud over grænserne for det acceptable for EU.
Et spørgsmål til Poul Nyrup: Er det indenfor grænserne for dit og den danske regerings ‘mandat’ til USA at udslette landsbyer – mænd, kvinder, børn og gamle indbefattet?

En hastigt voksende fredsbevægelse over hele Europa mener det afgjort ikke. I weekenden markerede den sig med massedemonstrationer i de fleste EU-lande – med de hidtil største demonstrationer i f.eks. London, Berlin og Italien. Kravet om et øjeblikkeligt stop for den amerikansk-engelske krig mod Afghanistan blev gentaget på gaderne i alle de europæiske hovedstæder. Der er ingen folkelig støtte til krigen – og der er ingen folkelig opbakning til EU’s støtte til det amerikanske felttog. Det er en politisk realitet, EU-politikerne må forholde sig til.

Der er to andre forhold ved siden af de brutale bombninger, som ansporer krigsmodstandens hurtige vækst. For det første den kendsgerning, at Afghanistan står over for en hungerkatastrofe af ufatteligt omfang, medmindre massive nødhjælpsforsyninger i løbet af de næste uger kommer ind i landet. FN – der har støttet, eller accepteret, den amerikanske krig – anbefaler en øjeblikkelig våbenhvile og en bombepause for at sikre nødhjælpen til den mindst 7 mio. sultende afghanere, før den barske vinter dér sætter ind.

Hvad mener den danske regering? Er det OK, at USA og England udsætter millioner af civile afghanere for en mulig sultedød, der endnu kan forhindres?
Hvad vil den danske regering gøre? Sige: Grønt lys! Eller sige fra!
Nyrup har erklæret, at ‘Danmark’ – d.v.s. Nyrup-regeringen – ‘står sammen med USA hele vejen’. Betyder ‘hele vejen’ en accept af krigsforbrydelser på linje med nazisternes?

De krigeriske hensigtserklæringer fra Det Hvide Hus, Pentagon og omegn er også med til at anspore krigsmodstanden. I fuldt alvor diskuteres krig og militæroperationer mod mindst en halv snes navngivne lande. En genoptagelse af krigen mod Irak står højt på listen i krigsministeriet. Syrien kan også få sig nogen bomber i hovedet, erklærer den bindegale amerikanske præsident. Der er konkrete planer om at angribe Somalia, Sudan og Yemen. Foruden mål i Indonesien, Filippinerne, Malaysia og Gud samt Bush ved ellers hvor.
Har den danske regering og EU givet mandat til det? Vi vil bare vide det, Nyrup: Er dette, hvad det betyder: at stå sammen med USA ‘hele vejen igennem’?

Det er på tide, at Nyrup viser sig som en rigtig socialdemokrat: At have et standpunkt, til man tager et nyt. Et stort flertal af danskerne har for længst indset, at Nyrup og hans regering er gået alt for langt i ubegrænset solidaritet med USA. Et flertal af danskerne var mod, at krigen overhovedet blev indledt. De ser nu, at den går ud over alle grænser, og langt ud over de officielle forsikringer fra EU og den danske statsminister. Nyrup må også have bemærket det: Det er på tide at foretage en retræte. Og gøre det officielt:
Den danske regering må sige fra over for USA’s krig. Den må opsige sin støtte til den, herunder tilladelsen til USA om at bruge Danmark som operationsområde og bagland for den konkrete krigsførelse. Og sige fra overfor EU-støtten til krigen.

Nyrup kunne endnu nå at udrette en smule positivt som statsminister.

KP-Netkommentar 15 oktober 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne