Den alternative Nobelpris til anti-atomvåben aktivisten Ulla Røder

Fra sin fængselscelle modtog den danske fredsaktivist Ulla Røder sammen med to andre medaktivister tildelingen af den svenske alternative Nobel fredspris. Priskomiteen betegner de tre kvinder som “forbilleder for principfaste, tydelige ikke volds-aktioner med henblik på at befri verden for atomvåben og understrege disse våbens ulovlighed.”
Ulla Røder er sammen med to britiske kvinder Angie Zelter og Ellen Moxley, alle fra anti-atomvåben-organisationen Trident Ploughshares, tildelt den svenske pris Right Livelihood Award, også kaldet “Den alternative Nobelpris”.

Kvinderne har sammen med andre gennem en årelang kompromisløs kamp fået sat fokus på den dødsensfarlige og voldsomme atomvåben oprustning i Storbritannien.
Trident Ploghshares har gennem de seneste år gennemført en række ikke-voldelige militante og opsigtvækkende aktioner mod de militære atomvåbenanlæg. Skønt de kun udtrykker befolkningens modstand mod atomvåbenprogrammerne, viser den seneste opgørelse, at de har været udsat for arrestrationer 1350 gange, gennemført 171 retssager, siddet fængslet 1351 dage og blevet idømt bøder på 298.233 kr.

Ulla Røder blev for tre uger siden kendt skyldig i en række anklagepunkter bl.a. fra sin aktion natten den 27.april i år. Her nåede hun efter at have svømmet i fem timer frem til flådebasen Faslane i Skotland og helt frem til den atomvåbenbærende og atomdrevne ubåd “HMS Vanguard” og fik malet “Ubrugelig” på skroget.

Dommen og strafudmålingen vil finde sted i dag. Ulla Røder sidder varetægtsfængslet og dommen kan resultere i udvisning – for indtrængen på militært område, gadeuorden og hærværk.

I 1999 blev de tre aktivister frikendt ved en skotsk domstol for at have boret en flydende prøvestation under Trident atomvåbenprogrammet og smidt udstyr for en million kr. i vandet. Domstolen frikendte under henvisning til en erklæring fra Den Internationale Domstol i Haag om, at det er i strid med international ret at anvende eller true med atomvåben. Den britiske regering fik senere en højere domstol underkendte senere dette.
“Vi ved vi kæmper for en rigtig sag, og det varmer, når dette vinder anerkendelse i omverdenen”, udtaler Trident Ploughshares i anledningen af Den alternative Nobelpris.

Baggrund:
Fredsaktivister frikendt Kommunistisk Politik 22, 1999
England: Regeringen fik medhold Netavisen 10.04.2001

Netavisen 6. oktober 2001

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne