Tyske NATO-tropper tager over i Makedonien

NATO besluttede på sit forsvarsministermøde i onsdags at forlænge sin militære troppetilstedeværelse i Makedonien på ubestemt tid.

Onsdag udløb NATO’s mandat for sin tidsbegrænsede 30 dage operation i Makedonien, hvis formål angiveligt var at indsamle våben fra de albanske UDK-styrker.
Og onsdag besluttede NATO på sit forsvarsministermøde at iværksætte en ny militær NATO-aktion i Makedonien. – operation “Ravræv” (“Amber Fox”) – hvis erklærede formål er at beskytte de 120 observertører fra EU og Den europæiske Sikkerheds- og Samarbejdsorganisation!

De amerikanske og britiske tropper trækkes ud af Makedonien, da der, som NATO’s generalsekretær Lord Robertson udtrykte det, er ‘brug for dem andre steder i verden’. Til at føre USA’s terrorkrig. I stedet sættes NATO styrken i Makedonien under Tysklands ledelse. En tredjedel af NATO-styrken vil bestå af tyske tropper, resten af franske, italienske. Danmark ventes at deltage i NATOs aktion med soldater fra Den Internationale Brigade.

Den tyske forsvarsminister Rudolf Sharping meddelte straks, at Tyskland er klar til at overtage kommandoen. Torsdag besluttede et flertal i den tyske forbundsdag at sende 600 tyske soldater til at lede den forlængede, såkaldte ‘anden’, NATO-mission til Makedonien. De fleste Grønne sagde ja . . .

Også den danske regering ventes at hastebehandle danske soldaters deltagelse igennem. Skønt regeringen allerede har overskredet de bevilligede midler til Den Danske Brigades militæraktioner forventer hverken den eller udenrigsminister Lykketoft andet end at nye krigsbevillinger vil gå glat igennem. Ifølge Lykketoft er det en vigtig opgave at være med til at frigøre amerikanske og engelske tropper til USA’s terrorkrig. Danmark går i krig – i Makedonien, under tysk kommando.

Med NATO-aktionens militære pres forstærkes EU politiske og økonomiske pres på Makedonien og Balkan for at gennemtrumfe stormagternes plan for området. Hverken USA eller EU ønsker frie folkeafstemninger, hvor landenes befolkning selv afgøre deres fremtid – men er ved at gennemføre en permanent besættelse af eks-Jugoslavien med tilhørende politiske ordninger og statholdere som Hækkerup i Kosova. Nu lægges der et stort pres på den makedonske regering for at gennemføre den foreslåede forfatningsændring, der giver større rettigheder til den albanske befolkningsgruppe i Makedonien, som en del af EU’s og NATO’s fredsplan.

NATO’s generalsekretær Lord Robertson ventes i Skopje at afslutte aftalerne med Makedoniens præsident Boris Trafkovski omkring “fredsplanen”. Internt i Makedonien er der et voksende pres for en folkeafstemning omkring de bebudede forfatningsændringer, hvis udfald vil være usikkert.

Javier Solana, EU’s selvudnævnte udenrigsminister, og Chris Patten, EU-kommissionens udenrigskommissær, ankom lørdag til Makedoniens hovedstad. De vil gøre den Makedonske regering klart, at den lovede økonomiske hjælpekonference den 15.oktober organiseret af Verdensbanken aflyses, såfremt EU’s og NATO’s fredsplan ikke overholdes. Den makedonske regering har derpå formelt anerkendt den forlængede NATO-mission.

Den tyske overtagelse af den militære kommando på et frontafsnit i ‘terrorkoalitionens’ globale krig er historisk. For første gang siden Hitler er tysk militær igen i en førerposition uden for landets grænser. Det er en betydningsfuld indrømmelse – der lover godt for Tysklands rolle som førerhund i Den europæiske Union.

USA skulle på mødet have fremlagt beviser mod Osama Bin Laden for at være bagmand bag terrorbombningerne mod World Trade Center og Pentagon – påskuddet for at indlede den Afghanistankrig mod regeringen i Kabul, som nu er i gang. De kom ikke. (Se USA holder viden for sig selv Berlingske Tidende 26.09.01).

USAs repræsentant på NATO-mødet var en af Bush-regeringens superhøge, vicekrigsminister Paul Wolfowitz, der har tilskyndet til en massiv genoptagelse af Golfkrigen mod Irak og til ‘at gøre kål på de stater, der støtter terrorisme’. Ifølge nyhedsbureauerne skal han have understreget, at der mere end nogensinde er behov for et amerikansk missilskjold. For, siger Wolfowitz, missiltruslen mod USA stammer fra nogle af de lande, der beskytter eller huser terrorister – f.eks. Irak, Iran, Syrien og Libyen.

Se også NATO rykker ind i Makedonien Netavisen 25.08.01

Tema Bush-doktrinen: Terrorkrig – Stjernekrig

Netavisen 27.september 2001.
Opdateret den 30.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne