Krig er terrorisme, forstørret hundrede gange

Af Howard Zinn, amerikansk historiker, bombeflypilot under 2. verdenskrig

Billederne på TV forfærdede mig, gav mig kvalme. Og så tonede vores ledere frem på skærmen, og jeg blev igen forfærdet, og fik kvalme igen. De talte om gengældelse, om hævn, om straf. Jeg tænkte: de har intet lært, absolut intet, af det 20. århundredes historie, af 100 års gengældelse, hævntogter, krig, 100 år af terror og modterror, af vold mødt med modvold i en endeløs cirkel af dumhed.
Vil vi nu bombardere Afghanistan og uundgåeligt dræbe uskyldige mennesker, for det ligger i bombernes natur ikke at skelne mellem skyldige og uskyldige? Vil vi nu udøve terrorisme for at ‘sende et budskab’ til terroristerne?
Ja – det er en gammel måde at tænke på, og vi har brug for nye måder.

Et militærbudget på mere end 300 mia. dollars har ikke givet os sikkerhed. Militærbaser verden over, vores krigsskibe på alle verdenshave har ikke givet os sikkerhed. Landminer og ‘raketskjold’ vil ikke give os sikkerhed.
Vi har brug for at forstå, at de forfærdelige scener af død og lidelse, som vi nu overværer, har fundet sted i andre dele af verden i meget lang tid, og først nu kan vi begynde at fatte, hvad folk har har måttet gennemleve, ofte som resultat af vores politik.
Vi har brug for at fatte beslutning om at vi ikke vil gå i krig – uanset hvilken grund politikerne og medierne opfinder, for krig i vores tid rammer altid i flæng, er en krig mod uskyldige, en krig mod børn.
Krig er terrorisme, forstørret hundrede gange.

Zinn er forfatter til talrige bøger, indbefattet A People’s History of the United States

Howard Zinn: Ikke hævn men medfølelse Tom Paine.common sense
Howard Zinn Online

Netavisen 22. september 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne