Den globale våbenhandel slår rekorder

For tredje år i træk er det globale våbensalg øget. Våbeneksportør nr. 1 er igen USA, fulgt af Rusland og EU. Hovedimportører: u-lande.

Våbenindustrien i de imperialistiske lande er ikke i krise. For tredje år i træk var der i år 2000 en kraftig stigning i våbensalget. Værdien af den globale våbenhandel steg til 36.9 mia. dollars fra 34. mia. i 1999. De fattige lande er hovedaftagerne af konventionelle våben – de indgik våbenkontrakter til anslået 24.5 mia dollars, omkring 2/3 af den af den samlede handel. Siden 1990 har u-lande stået for mere end 70 pct. af den globale våbenimport.

USA er verdens største våbeneksportør og står for næsten halvdelen af det globale våbensalg (49.7 pct.). Amerikanske våbenfabrikanter oplevede en enorm fremgang i 2000: de indgik kontrakter for 18.6 mia. dollars – en næsten 50 pct. stigning fra 12.9 mia. i 99. Heraf gik 68 pct. til fattige lande. En enkelt ordre på 80 F-16 fly til de Forenede Arabiske Emirater beløb sig til 6.4 mia. dollars.
På våbeneksportørlistens andenplads kommer Rusland med en eksport til 7.7 mia. dollars, derefter Frankrig med 4.1 mia., Tyskland (1.1 mia), Storbritannien (600 mio.), Kina (400 mio.) og Italien (100 mio.)

De Forenede Arabiske Emirater var den største våbenimportør i 2000, fulgt af Indien (4.8 mia. dollars) og Sydkorea (2.3 mia.) med Pakistan lige i hælene. Kinas våbenimport faldt betragteligt (fra 2,7 mia. til 400 mio. dollars), mens dets eksport er begyndt at vokse.
Ruslands vigtigste kunder er Indien og Kina.

Tallene stammer fra en rapport til den amerikanske kongres.

Netavisen 24. august 2001


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne