Bush: Skrot ABM-traktaten!

Ved indledningen til sin europæiske rundtur, der af de borgerlige medier betegnes som en charmeoffensiv, slap den amerikanske præsident katten ud af sækken: USA vil skrotte ABM-traktaten fra 1972 mellem Washington og Moskva, som til en vis grad har forhindret militariseringen af rummet og dannet baggrund for alle nuværende våbenkontrolaftaler.

– ABM-traktaten er et levn fra fortiden. Den forhindrer frihedselskende folk i at udforske fremtiden. Og det er derfor vi må opgive den, sagde han i Madrid i forbindelse med mødet med den spanske statsminister José Maria Aznar.

Dermed erklærer den amerikanske præsident for første gang åbent, at USA vil bryde ABM-traktaten, der bl.a. forhindrer opbygningen af ‘raketskjold’ af den type, Washington planlægger, som tager sigte på at sikre USA absolut militært verdensherredømme. Som det siges dér: ‘Den, der kontrollerer verdensrummet, vinder den næste krig’

Bushs ‘charme’ skal bruges til at nedbryde en fælles europæisk front mod det amerikanske stjernekrigsprojekt og sikre opbakning fra de traditionelt nære allierede: Storbritannien, Italien og Spanien. Også Polen og Ungarn støtter det.
Både Blair og Berlusconi har givet grønt lys, og det gjorde den spanske statsminister også i en fælleserklæring, som taler om ‘en voksende fare fra udbredelsen af masseødelæggelsesvåben’. Det er en diplomatisk omskrivning af de amerikanske angreb på såkaldte ‘slyngelstater’, som det amerikanske stjernekrigsprojekt angiveligt skal forsvare verdenscivilisationen – og monopolprofitterne – imod.

Vi må frigøre os fra den kolde krigs mentalitet, sagde Bush i Bruxelles. De nye trusler handler om mennesker, som hader Europa og vores allierede og vil sprænge os i luften!
Det sidste ryger direkte i samlingen af groteske Bush-citater med dens mindelser om en tidligere ‘forsvarer af den europæiske civilisation’, en anden krigsophidser, der efterlod en global ruin.

Overalt i EU-landene er der en massiv folkelig modstand mod de amerikanske stjernekrigsplaner og bekymring for det ny globale rustningskapløb, USA går i spidsen for. Tirsdag udtalte den tyske kansler Schröder og den franske præsident Chirac i koordinerede udtalelser offentligt deres regeringers modstand. De er som anførerne for udviklingen af EU til en global supermagt i konkurrence med USA også hovedmænd i bestræbelserne for at selvstændiggøre Unionen militært og løsne USAs faste greb om NATO-landene. Bush på sin side meddelte, at den kommende EU-hær skulle være ‘en fast bestanddel af NATO’.

Efter mødet i Bruxelles med de militære og politiske ledere fra NATO-landene opsummerede Bush, at der var en ‘ny modtagelighed’ blandt NATO-partnerne for raketskjoldsplanen, og om NATO sagde han:
– Vi må styrke vores alliance, modernisere vores styrker og forberede os mod nye trusler.
Han annoncerede en ny oprustningsrunde ikke bare for USA, men for hele den amerikansk-dominerede alliance, og tilsluttede sig dermed NATO-generalsekretærs Robertsons kampagne for at øge de europæiske rustningsudgifter:
-Tendensen med nedadgående forsvarsinvesteringer blandt NATO-landene må vendes, meddelte han.

NATOs næste udvidelsesrunde vil finde sted ved topmødet for de nuværende 19 NATO-lande i Prag i november 2002, meddelte den amerikanske præsident. Den første førte til, at Ungarn, Tjekkiet og Polen blev NATO-lande fra 1999. Der er 9 ansøgerlande. Lithauen står højt på listen over muligt optagne som den første af de tre baltiske lande. De øvrige er Slovenien, Slovakiet, samt – med mindre gode ‘chancer’ – Rumænien, Bulgarien, Albanien og Makedonien.

Som i Spanien blev rumkriger Bush også mødt af demonstrationer i Belgien. I Bruxelles’ militære lufthavn søgte Greenpeace-aktivister at blokere en sideudgang ved at lænke sig sammen, i en symbolsk aktion for at vise at Bush ikke er velkommen. Andre lænkede sig i hver sin side af hovedindgangen til trafiklys med et kæmpebanner med teksten ‘George W. Bush – Wanted for crimes against the planet’, mens en skinger sirene hylede uafbrudt. 30 blev anholdt, heriblandt Greenpeaces pressetalsmand.
Ved NATO-hovedkvarteret gav hundredvis af demonstranter foran store politibarrikader præsidenten og hans følge klar besked: Stop stjernekrigen!.

Netavisen 14. juni 2001

Læs Amerikansk plan for militarisering af verdensrummet
Læs Danmark, Bush og stjernekrigen
Læs interview med Ramsey Clark, tidligere amerikansk justitsminister, om USAs krigsforbrydelser og hvem, der er en slyngelstat.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne